Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Daniel Kindberg om boken Faktura Luft: Massor av fel

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Svar från bokens författare längre ner.

Lokaljournalisten på Östersunds-Posten Linda Hedenljung, har skrivit en bok, Faktura Luft. Författaren påstår att hon har en drivkraft till att förklara, reda ut och sätta saker i sitt sammanhang. Författaren påstår att hon följt händelserna runt undertecknad som ordförande för Östersunds fotbollsklubb samt Östersundshem och affärerna med Peab.

För att förklara vad som hänt påstår författaren att hon i boken väver samman material från olika myndigheter, Östersunds kommun, Östersundshem, brottsutredningar, mediers rapportering, inlägg på sociala medier och egna intervjuer.

Det är naturligtvis ett stort uppdrag författaren ger sig själv och för att lyckas med ansatsen så ger här författaren intryck av att vilja ge en korrekt, objektiv och opartisk redogörelse.

Annons

Annons

Hur ser det då ut i verkligheten, när jag som i de flesta fall har förstahandsinformation som varandes med i nästan allt som boken handlar om, vad anser jag om boken och författarens ansats att förklara, reda ut och sätta saker i sitt sammanhang?

Efter genomläsning hamnar jag i någon form av chock, vad är detta? lyssna på några delar.

Boken består av minst 141 direkta felaktigheter och osanningar,

Det är minst 8 hänvisningar till rykten, hört på stan, eller någon säger.

Författaren hänvisar vid minst 12 tillfällen till anonyma källor.

I källförteckningen hänvisar författaren till 211 artiklar från Östersundsposten, där författaren skrivit flera själv. Författaren presenterar intervjuer där personerna ger sig till känna, dessa är med Rolf Lohse, Bosse Svensson, Pär Jönsson, Christer Sundin, Tord Andnor, dessa har väl inte varit inskrivna i Daniel Kindbergs fanclub direkt.

Jag ska ge er exempel på några osanningar och felaktigheter.

-Författaren beskriver att mitt och min förra frus hus var vitt och det största huset på Tallbacken. Huset är grått och endast det tredje största huset i det kvarteret.

-Författaren påstår på mer än ett ställe att jag är barndomsvän med Sollefteåmannen, det är jag inte, jag växte upp i Umeå och Höga kusten. Sollefteåmannen växte upp i Långsele, vi träffades bra efter 20 årsåldern.

-Min morfar hade inga samarbetssvårigheter som författaren vill påskina och beskriva, det skrev aldrig Tage Erlander eller någon annan heller.

Anledningen till att min Morfar ville sluta på Harpsund låg i Morfars längtan i att utbilda sig, Det var vad morfar förtäljde till Tage Erlander. Morfars dröm var att utbilda sig till lärare vilket Morfar också gjorde. Min Morfar talade mycket varmt om sin tid på Harpsund och sin lite speciella relation till Tage Erlander. Alla som känner min Morfar vet att han inte är personen med samarbetssvårigheter.

Annons

Annons

Morfar var en lågmäld, hårt arbetande man som var mycket omtänksam och kargt kärleksfull. Huruvida jag 50 år senare har samarbetssvårigheter eller ej må vara i betraktarens ögon. Men att Morfar skulle kunna präglat mig till att ha samarbetssvårigheter är nog uteslutet eftersom vi träffades på jular och vissa somrar. Kan då egenskapen samarbetssvårighet då överförts via dna och blod? Mja knappast, eftersom min mor var adopterad av min Morfar och mormor.

Vilket vidrigt sätt att misskreditera min döda morfar och mig, genom ren lögn och påhitt.

-Författaren påstår att Östersundshem har betalat en faktura (a-contofaktura, min anmärkning) till ett husbyggarbolag för ett visningshus som en närstående till min vän och tidigare arbetskollega Hans Carlsson sedermera flyttade in i och förvärvade. Det är osant, A -conto- fakturan avsåg ett helt annat hus, en enplansvilla med sedermera, helt annan ägare.

-Författaren påstår att det ute bland länsborna i Jämtland formas en egen förklaring varför Daniel Kindberg lyckas ducka medierna så bra. Det är en teori om att undertecknad skulle genomgått någon specialutbildning inom försvaret för att motstå förhör under tortyr. Möjligen kan undertecknad därutöver fått gå någon specialutbildning som är så hemlig att den inte syns i utbildningsförteckningen inom försvarsmakten.

Och så här fortsätter det minst 141 gånger i boken.

Jag är en så kallad offentlig person med allmänintresse, det är också journalister. Yttrandefriheten och tryckfrihet omsluter inte bara journalister, utan det har även jag. Därför måste osanningarna och felaktigheterna i författarens bok upp till ytan. Boken Faktura Luft är byggd på rykten, felaktigheter och osanningar och Östersundspostens artiklar. Den beljuger och felaktigt beskriver undertecknads verksamheter och insatser i Östersund under 2005-2022 och därförinnan.

Annons

Annons

Boken är pinsamma 360 sidor, jag föreslår förlaget att återkalla böckerna. Advokater, och drabbade, kollar nu hur de ska och om de kommer, vidta rättsliga åtgärder. Jag kommer även att publicera ca 20 sidor med redogörelse över bokens kapitel på mina sociala medier.

Medierna brukar i alla möjliga och omöjliga sammanhang ringa, smsa eller maila mig för att få olika former av kommentarer, det sker otaliga gånger per månad och genom åren. Ingen media har kontaktat mig för att få en enda kommentar om denna bok, jag undrar varför?

En devis är, förstör inte en berättelse med sanningen, den förefaller författaren tagit fasta på.

Daniel Kindberg

Svar från Linda Hedenljung :

Inga upplagor av Faktura luft kommer att dras in. Det är både mitt förlag Modernista och jag överens om. Ljudboken kommer att släppas i december precis som planerat.

Det är svepande kritik som Daniel Kindberg framför. Gällande om Kindbergs tidigare hus var vitt eller ljusgrått kan säkert diskuteras. Men om Daniel Kindberg säger att det var ljusgrått har han säkert rätt.

När det gäller Tage Erlander och Kindbergs morfar, så har jag citerat direkt ur Erlanders dagbok. Där konstaterar Erlander bland annat: ”På vägen hit till Stockholm har Lundberg berättat, varför han flyttar från Harpsund. Hans beskyllningar mot trädgårdsmästaren var ju inte roliga att lyssna till. Antagligen har Lundberg rätt.”

Kritik framförs också mot bokens beskrivning av ett visningshus. Allt underlag på Östersundshem och materialet i mutbrottsutredningen visar att det är kopplat till Hans Carlssons släkting.

Annons

Daniel Kindberg och Sollefteåmannen har känt varandra i mer än 30 år. Huruvida de ska tituleras ungdomsvänner, barndomsvänner eller långtida vänner är en mycket intressant semantisk diskussion som jag gärna hade fört med Kindberg vid någon av alla de otaliga tillfällen för intervju som han hittills nekat till.

Jag kan bara beklaga att Daniel Kindberg har valt att inte svara på mina frågor under mitt arbete med boken.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan