Annons

Annons

Annons

Frösön

Minnesord: Bo Nordell, Täby, 76 år

Vår svåger Bo Nordell i Täby har efter en längre tids sjukdom gått bort i en ålder av 76 år. Han efterlämnar hustrun Karin och barnen Anders och Gittan med familjer.

Annons

Bosse talade alltid varmt om sin uppväxt i föräldrahemmet i Vagled och på Fröjavägen på Frösön. Tidigt väcktes han stora intresse för skidåkning. På kvällskvisten efter skolan gav barnen i Vagled sig iväg genom skogen med skidorna på axeln upp till hoppbacken i Lövsta eller till slalombacken. Botte, som blev smeknamnet bland hans många vänner, kände man igen på långt håll i backarna. Hans vackra och kontrollerade åkning på långa raka skidor var en fröjd för ögat.

Annons

Bosse var en okonventionell, öppen och nyfiken person med en stor portion humor och nära till skratt. Han hade stor integritet, var skeptisk till auktoriteter men ibland en smula envis. I tidiga tonåren tog han trots föräldrarna Karin och Elofs protester sommarjobb på sjön som hökarhalva, vilket innebar potatisskalning från bittida till sent i byssan. Problem eller svårigheter såg han sällan.  Att renovera en gammal MG, plocka ner och sätta ihop en växellåda i garaget, börja segla både inomskärs och över Nordsjön eller att själv bygga ut stugan i Duved gick som en dans.

Annons

När Bosse i slutet av sextiotalet krockade i Paris med sin folka behövde han efteråt hjälp med franskan. Karin, skolkamrat från Östersund på plats i Paris, ordnade allt till det bästa och det blev upptakten till mer än femtio år av kärlek.

Efter matematik- och fysikstudier i Uppsala utbildade sig Bosse till sjukhusfysiker vid Karolinska Institutet och gjorde sedan akademisk karriär med en docentur vid Institutionen för radiofysik. Hans nyfikenhet och kreativitet gjorde att han tidigt insåg betydelsen av magnetresonanstomografi MR och kom att bidra till utvecklingen av den.

1978 föddes Anders och tre år senare Gittan. Två som det skulle visa sig nya skidåkare och pappa Bosse var deras tränare i Täby slalomklubb. Många tidiga morgnar på jullov i Duved traskade Bosse iväg upp i backen för att lägga bana och hålla träning innan turisterna kom. Både Anders och Gittan är fantastiska skidåkare och då de dansar ner för backarna känner man igen den lekande åkstilen. Bosse hade alltid beröm att ge och såg ungdomars starka sidor. Som handledare till doktorander visade han stort intresse för deras forskning och de egna barnen har han uppmuntrat att delvis följa i hans fotspår.

För oss som har haft förmånen att under många år vara tillsammans med Bosse, Karin och deras barn känner vi en intensiv saknad nu när Bosse har gått bort.

Ingrid och Per Ramberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan