Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Högkostnadsskyddet för elkunder är dåligt underbyggt

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att försöka förstå det snabba beslutet om högkostnadsskydd för elkunder, som de borgerliga partierna skröt med under valrörelsen, är inte lätt. Jag ångrar att jag röstade på ett av regeringspartierna när de nu visar hur dåligt underbyggda beslut de tar.

Man måste hålla med de rödgröna att det verkar som snabbheten att hinna ge ett förslag till beslut inom utlovad tid är mer värt än ett genomarbetat förslag. 

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Den tidigare regeringen gav Svenska kraftnät uppdraget att senast 15 november ansöka hos Energimarknadsinspektionen om att få använda outnyttjade kapacitetsavgifter för 2022–2023 för finansiering av åtgärder för att behålla och öka överföringskapaciteten inom Sverige, samt nödåtgärder som på kort sikt kunde komma konsumenter och företag till del.

Annons

Annons

På Svenska kraftnäts hemsida står följande: ”Vårt förslag till stöd är att alla elanvändare behandlas lika”. Hur stämmer det med verkligheten?

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger upprepade gånger med ett leende att ”de som betalt för mycket ska få delar av det återbetalt”. Det låter ju delvis bra om innehållet i beslutet vore utrett av några som kan området. Nu verkar det mest vara att som Ebba B försöka inkassera populistpoäng.

Den största bristen i beslutet är att man inte undersökt hur mycket varje abonnent betalat. Den uppgiften får man av elhandelsbolagen, och det kräver en del extra arbete och administration, men låt det göra det så beslutet blir genomarbetat och rättvist.

Den 30 oktober sa Ebba B i ”Agenda” att man måste hushålla med Svenska kraftnäts ekonomiska resurser. Men hur stämmer det när man samtidigt strör pengar på att ge stöd till flera både mindre och större förbrukare med fasta elavtal som betalt för elen under det nationella referenspriset?

Varför ge dem med bundet lägre elpris, under referenspriset 75 öre/kWh, kompensation för något de inte betalt för?

Troligen är de som har bundet elpris större förbrukare och som i tid sett om sitt hus. Med nuvarande beslut får de 50 respektive 76 öre/kWh gånger sin elförbrukning under oktober 2021–september 2022. Inget stöd utgår i SE1 och SE2 eftersom medelpriset inte har nått upp till det nationella referenspriset, men de som har bundet elpris i SE3 och SE4 får stöd fast de inte heller har kommit upp i det nationella referenspriset. Det hade blivit flera miljarder billigare för Svenska kraftnät om man låtit det ta tid att utreda.

Annons

Inga ministrar kommer från elområde 1 och 2 – är det därför regeringen inte snabbar på besluten om stöd till oss i norra Sverige, som har skyhöga drivmedelskostnader, till skillnad från dem som kan ta tunnelbanan eller spårvagnen till jobbet? 

Jag bara konstaterar att jag röstade på fel grupp när man tar så dåligt underbyggda beslut som när det gäller högkostnadsskyddet på el.

Jan-Olof Hemmingsson, Ås

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan