Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Man kan verkligen bli sjuk av dofter

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kan man verkligen bli sjuk av dofter? Ja, man kan bli sjuk av dofter!

Man kan få påtagliga fysiska symptom, men de flesta tror inte det. I själva verket är det ungefär en av tre svenskar som har besvär av vissa dofter och kemikalier i vardagen, och över en halv miljon lever med sensorisk hyperreaktivitet, även kallat doftöverkänslighet.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

För dem kan närheten till en person med starka dofter trigga astma, tryck över bröstet eller illamående och yrsel. Doftöverkänslighet, eller det medicinska begreppet sensorisk hyperreaktivitet, är en medicinsk diagnos men ingen allergi. Reaktionen sker inte i immunförsvaret utan beror på att nerverna i luftvägarna och ögonen retas av starka dofter.

I dag finns ingen behandling, därför är det extra viktigt att omgivningen har kunskap och vet vad de kan göra för att en kollega, vän eller medresenär i kollektivtrafiken ska slippa bli sjuk.

Råden från 1177 handlar om att undvika miljöer, produkter och situationer, vilket kan leda till att personer isolerar sig för att slippa bli sjuka.

I ett parfymerat samhälle som vårt där det finns en rädsla att lukta illa, kan det vara besvärligt att vara doftöverkänslig. Personer med doftöverkänslighet vittnar om bristande förståelse från arbetsgivare, kollegor och skolkompisar.

Vad kan du göra? Läs gärna på, försök ha förståelse och bidra till att flera arbetsplatser blir parfymfria. Välj parfymfria produkter, till exempel parfymfria hygienprodukter och tvättmedel.

Astma- och Allergiförbundet granskar produkter som är bra ur allergisynpunkt. Ingen ska bli utstött eller isolerad på grund av doftöverkänslighet!

Annons

Astma- och allergiföreningen på internet: Internetföreningen Oparfymerat

Åse-Maléne Jonsson, vice ordförande Astma och Allergiföreningen region Mellannorrland

Inga-Lill Sjöberg, ledamot, Inger Svedvall, ledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan