Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Vem bestämmer egentligen om Mittuniversitetets lärarprogram?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Mittuniversitet ska vara är ett globalt universitet med regionalt engagemang, enligt deras strategi. Man kan ju undra hur och om detta gäller för lärarprogrammen.

Jämtland Härjedalen kämpar som alla andra områden i Sverige med lärarbrist. De flesta lärarprogrammen finns dock i Sundsvall.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Under många år har jämtarna fört en kamp för att få lärarprogram till länet. Motståndet har varit hårt. Senaste turen är när skolchefen i Östersund presenterade ett förslag om hur två lärarutbildningar skulle kunna nyttja lärcentra och därmed ge studenter möjligheter att leva och bo i sina hembygder. Från ansvariga för två av programmen var detta blankt nej.

En fråga som infinner sig är vilken strategi lärosätet har för denna fråga. Finns det en tydlig linje att leva upp till det regionala engagemanget? Eller är det ansvariga längre ned i styrkedjan som bestämmer? Och i så fall – med vilken legitimitet?

Att visa tydlighet i vem som äger frågan om lärarprogrammens placering och vilken ambition Mittuniversitetet har i frågan är viktigt på många sätt. Det finns nämligen andra universitet som knackar på dörren med erbjudanden om olika former av lärarutbildning.

Bekymrad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan