Annons

Annons

Annons

ÖP lyfter: Guldgalan

De förser Åredalen med kvalitetsfisk – nominerad till årets företagare

Håkan Thor har med sitt företag Atlantfisk korats till årets företagare i Åre kommun. Han tar in fisk från Trondheims kust och styckar, förpackar och levererar till restauranger och butiker i Åredalen och Östersund. Och så säljer han fisk över disk i Brattland.

– Det kan vara hundra meter kö, berättar Håkan Thor.

Text

Håkan Thors egna favorit är piggvar. Eller marulk. Den ska vara ugnsbakad med brynt smör, salt och pepparrot. ”Det är väldigt gott”.

Bild: Greta Thomé

Annons

Den välkända doften av fisk slår emot en när man stiger in i på rökeriet i Järpen. Här håller Håkan Thor, grundare av Atlantfisk, till på måndagar och tisdagar. Han röker när de behövs, både kall- och varmrökt fisk.

– Men vitfisk kan man inte varmröka. Den är för mager och blir inge god då, säger han och skakar på huvudet åt min fråga.

Fisken som ska rökas måste först ligga i ett saltlag. ”Annars smakar den ingenting”, berättar Håkan Thor.

Bild: Greta Thomé

I det här utrymmet styckar och paketerar de all fisk.

Bild: Greta Thomé

Annons

Stjärten på den kallrökta laxen blir för salt att äta som den är. Anledningen är att biten är så tunn jämfört med den övriga fisken. ”Jag skär ner stjärten i småbitar i min räkröra och då blir det perfekt balans med sältan”, berättar Håkan Thor om hur han ändå tar till vara på hela fisken.

Bild: Greta Thomé

Annons

På tisdagar levereras fisken från Trondheims kust, så tisdagseftermiddagarna ägnar Håkan och hans kollega Tobbe åt att stycka och förpacka fisken och skaldjuren. Sedan skickas det vidare till restauranger, krögare och butiker runt om i Åredalen och i Östersund. Ibland så långt bort som till Funäsdalen. Det som blir över säljs över disk i Brattland.

– I början handlade det mest om att göra något av den överblivna fisken men numera köper jag in extra mycket så det alltid ska finnas i butiken också.

Fiskknivarna ligger prydligt uppradade. Håkan Thor gillar att ha ordning och reda på sina saker.

Bild: Greta Thomé

Håkan Thor slipar sina knivar varje vecka för att de ska vara så skarpa som möjligt när han styckar fisken.

Bild: Greta Thomé

Att köpa premiumfisk över disk i lösvikt blev snabbt populärt och under coronapandemin nådde försäljningen till privatpersoner nya höjder.

– Kön kunde vara hundra meter. Kan du tänka dig – hundra meter kö i Brattland för att köpa fisk?, säger Håkan och skrattar.

Det ledde till att öppettiderna utökades. Numera har Atlantfisk öppet torsdagar och fredagar mellan 12 och 18. Utbudet varierar efter vad yrkesfiskarna har fångat. Ibland blir det mer av det ena, och ibland mindre av det andra.

– Vi satsar på den vita fisken. Det finns nästan bara vit vild fisk kvar, laxen och rödingen är odlade. Det är mycket fräschare att köpa vit fisk, den äter bara naturliga saker, inte pellets i en bassäng, säger Håkan och lägger till;

Annons

Annons

– Och den bidrar dessutom till ekosystemet i havet.

Rökeriet håller till i Järpen medan själva butiken huserar i ladulokaler i Brattland.

Bild: Greta Thomé

Det tar bara tre timmar att varmröka medan det tar tre dygn att kallröka en fisk. När han varmröker använder Håkan Thor alved då det blir mindre tjära av den veden jämfört med till exempel björk.

Bild: Greta Thomé

I tråget samlar han alspån som han tänder på vid kallrökning. Då glöder det i ett dygn och sedan får han tömma och fylla på nytt. I rökeriskåpet har han mellan tio och femton grader.

Bild: Greta Thomé

Det hela började 2013 efter att Håkan, som då arbetade som kock på Copperhill, tröttnade på att se fisk importeras och fraktas hela vägen från Göteborg, via Stockholm upp till Umeå för att sedan landa i restaurangköket i Jämtland.

– Jag kände att det här funkar inte, jag ville göra något åt det.

Sagt och gjort. Håkan bestämde sig för att själv börja importera fisk på tvärsen. Femton mil från Åre ligger Trondheims kust. Där handlade han fisken och körde själv in den till Sverige. Men efter bara ett halvår insåg han att det blev för mycket jobb.

– Eftersom Norge inte är med i EU blir det så väldigt mycket pappersarbete och man blev stannad i tullen jämnt och ständigt. Det blev för bökigt helt enkelt, så nu har jag i stället anlitat ett företag som kör sträckan åt mig och fixar alla papper.

Håkan Thor är föredetta stjärnkock och har huserat bland annat på Edsbacka krog i Stockholm. Men ursprungligen kommer han från Gästrikland.

Bild: Greta Thomé

Annons

Håkan är utsedd till Årets företagare i Åre kommun och kommer tävla i finalen på Guldgalan.

– Det är jättekul och en ära. Det finns många företag att välja på i Åre kommun så jag känner mig hedrad. Jag är den första i Sverige som drar in egen fisk, den går inga omvägar. Det blir miljömässigt bättre och man får färskare fisk. Det tror jag folk gillar.

Annons

Han är stolt över sitt företag och känner att han har bidragit med någonting nytt till bygden.

– Det betyder någonting för allmänheten att kunna gå och handla en kvalitetsfisk. Stammisarna säger att det här är det bästa som hänt Åredalen, att det gör deras vecka och helg. Många familjer handlar grytbitar hos oss och gör fishtaco hemma med finfisk. Det är väldigt populärt. Jag tror att vi skapat lite ny matkultur i Åredalen, säger han och skrattar.

Annars är det räkorna som går bäst och därefter torskryggen i butiken i Brattland.

– Men har jag stora havskräftor då går de åt direkt, konstaterar Håkan Thor.

Fakta

Guldgalan 2022: Finalister i kategorin Årets företagare

Bergs kommun – Håkan och Bittan Svensson, Åsarna skicenter. Tog över Skicenters verksamhet 1997. Det började som ett kafé och en boendeuthyrning, men har under årens lopp utvecklats till en restaurang och outletbutik.
Bräcke kommun – Ann Klensmeden, Åsbergets gårdsmejeri. Under nästan 40 år har Ann Klensmeden investerat i gården, utvecklat produkterna, skapat en gårdsbutik och ett sommarcafé. Resultatet är att hon satt sin hembygd på mathantverkets karta.
Härjedalens kommun – Leif och Sebastian Lindström, Ica-butiken i Sveg. I dag drivs Ica-butiken i Sveg av Leif och Sebastian Lindström. Familjen Lindström har varit Ica-handlare i snart 60 år.
Krokoms kommun – Barbro Åström Moback och Calle Moback, Mobacks kök och skafferi. En saluhall på lantligt vis, så kan man sammanfatta Mobacks kök och skafferi.
Ragunda kommun – Krister Mellberg, Krister Mellbergs maskin. År 1994 bildades Krister Mellbergs maskin av Krister Mellberg själv. I dag består maskinparken av hjullastare, truckar, lastbilar och traktorer.
Strömsunds kommun – Claes-Göran och Gun-Britt Wallin, Plasthuset i Hoting. Företaget tillverkar förvaringsboxar och skyddskåpor. Produkterna levereras till kundgrupper över hela världen.
Åre kommun – Håkan Thor, Åre Atlantfisk. Innan Håkan Thor startade sitt företag beställde restauranger och butiker i Åre fisk från Göteborg. Fisken tog ofta en omväg via Stockholm eller Umeå. Atlantfisk möjliggör leveranser av färska, närproducerade varor.
Östersunds kommun – Adam och Daniel Brånby, Woolpower. Bröderna har utvecklat företaget som deras pappa startade. Woolpower utvecklade materialet tillsammans med svenska försvaret. Försvaret är än i dag en stark kund hos underställstillverkaren.
Priset delas ut på Guldgalan torsdagen den 10 november.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan