Annons

Annons

Annons

Ragunda

Debatt
El från vindkraft kan redan nu lagras i batterianläggningar

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I SVT:s Agenda får energiminister Ebba Busch (KD) frågor om kärnkraft. Men det ställs okunniga frågor. Det var exempelvis inte längesen som flera utländska bolag ansökte om att få leta uran i Norrland, för att sedan få bryta den.

Men först behöver vi belysa två andra viktigare frågor. Behövs kärnkraft? Och är den bra för Sveriges försvar?

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

En återblick. 2016 slöts en politisk energiöverenskommelse för att skapa långsiktiga spelregler för energiinvesteringar. Den innebar kort och kärnfullt att kärnkraften skulle få fortsätta producera, men avvecklas på sikt. Förnybara kraftslag som sol och vind skulle skyndas på.

Annons

Annons

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna röstade igenom överenskommelsen. Även nuvarande energiminister Ebba Busch.

Nu rivs den sex år gamla överenskommelsen upp till förmån för kärnkraft. Övriga kraftslag ska betala för de ”balanstjänster” som kärnkraften står för. Vindkraften till havs, som främst ska byggas i Götaland, ska själv bekosta anslutningarna från hav till land.

Ur ett marknadsperspektiv kommer den nya energipolitiska ordningen att slå över hela landet med högre elpriser som följd. Trots att energiministern säger motsatsen. Förnybar energi är billigast, var den än produceras. Det borde Ebba Busch veta.

Och är kärnkraften verkligen planerbar? Ja, så länge den fungerar. Reaktorn Ringhals 4 behövde repareras i somras. Det gick snett och nu producerar den ingenting fram till slutet av januari 2023. Följderna blir enorma. Reaktorn står för cirka 8-9 TWh el per år. Sveriges totala årsförbrukning är cirka 150 TWh. Vi få hoppas på en mild och blåsig vinter.

Vindkraften är opålitlig eftersom den är helt vindberoende. Men tillförlitligheten kan ökas med lagringsmöjligheter. I Agendas intervju med Svenska Kraftnät påstås det att denna lagringsteknik ligger ”en bit in i framtiden och det forskas mycket på området”. Det är ett återkommande faktafel.

Franska bolaget Neoens driftsatta batterianläggning i Finland. En billig, enkel och väl fungerande energilagringsteknik som varken Svenska Kraftnät, SVT eller energiministern verkar känna till. Foto: Helifoto

Annons

Lagring av el i stora batterianläggningar används redan i flera länder och i Ragunda kommun är en sån anläggning på gång. Liksom på några andra ställen söderöver. Och anläggningen säljer sina balanstjänster till Svenska kraftnät.

Annons

Franskt bolag vill bygga stor batterianläggning för vindkraft i Ragunda (28 september)

I Australien är batterilagring lösningen på effektbristen sommartid. Googla! Bolaget Neoen som bygger i Ragunda, har redan byggt i Finland. Nu byggs en batterianläggning till i anslutning till bolagets vindpark i Ragunda. Varför? För att den bär sina kostnader. Det kommer bara att ta ett–två år från tillståndsprövningar till färdig byggnad.

Det första nya kärnkraftverket i drift kan vi räkna med först 2033. Då lär flera företag och familjer i Svealand och Götaland ha kastat in handduken. Så nej, kärnkraft löser inget.

Och ur säkerhetssynpunkt är det bara att titta på Ukraina. Vad är lättast? Att slå ut 4 000 vindkraftverk eller skjuta robotar mot ett eller två kärnkraftverk? Och förutom att elen slås ut, vad mer kan hända med en kärnreaktor?

Martin Machnow, pappa i Krokoms kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan