Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Jämtarnas nya riksdagsman möter klimatlarmen med gapskratt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverigedemokraten Josef Fransson från Skövde ska företräda oss i riksdagen de närmaste åren. Han har ingen förankring hit, men han har varit i Åre och Östersund.

Josef Fransson (SD).

Bild: Annelie Hüllert Storm

Fransson tycker att det är överdrivet att prata om en klimatkatastrof. Skulle jorden bli ett par grader varmare, vilket han tvivlar på, är det inte säkert att det är så dåligt. Tvärtom.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

”De förhöjda halterna koldioxid har hittills varit en välsignelse för vår planet där jorden blivit grönare och skördarna större”, skrev han i en debattartikel för några år sedan.

Annons

När FN:s klimatpanel IPCC varnade för att uppvärmningen går fortare än man tidigare trott twittrade Josef Fransson ”Betyder det att vi bara har tio år på oss nu?” och lade till två gapskrattande emojier.

FN:s klimatpanel med 800 oberoende forskare är överens om att det är människan som driver på klimatuppvärmningen, de naturliga faktorerna är försumbara. Men Josef Fransson tar ”i princip” avstånd från IPCC:s slutsatser.

Fransson var länge talesperson för SD i miljö- och klimatfrågor. Enligt Expressen tog han hjälp av kända klimatförnekare för att vässa sina argument. Bland andra Lars Bern, en ofta sedd gäst i alternativkanalen Swebb-tv. Bern tror att svenska politiker ljuger om klimathotet för att få en anledning att lägga olika skatter på befolkningen. Han tror också att USA förfalskar klimatdata för att få en anledning att anfalla Kina militärt och att kolloidalt silver kan bota ebola.

Annons

Annons

SD-ledningen fruktade att Josef Franssons åsikter skulle skrämma bort kvinnliga väljare, och lyfte därför bort honom från miljöfrågorna efter valet 2014.

Åtta år senare har partiet börjat förneka vetenskapen rakt av. Deras nya affischnamn Elsa Widding är superstjärna bland klimatförnekare, med egen kanal på Youtube. I sitt första anförande i riksdagen sa hon att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd, att många visserligen dör av värmeslag men att kylan samtidigt blivit mindre kall så att färre dör av den, vilket ju är positivt.

Det framgick inte om hon ville att vi skulle öka koldioxidutsläppen, men det är ju den logiska slutsatsen. En forskare tyckte att det påminde om när Trump rekommenderade folk att dricka rengöringsmedel mot covid-19.

För jämtar och härjedalingar som röstade på SD kan det vara intressant att veta var Josef Fransson står i andra frågor. Här är några exempel:

Han vill sänka skatten för höginkomsttagare, göra det enklare att säga upp anställd personal, införa marknadshyror i nya hyresrätter och behålla karensdagen vid sjukdom. Han vill inte avskaffa skattefinansieringen av privata nätläkare och absolut inte öka omfördelningen av skatteinkomster från rika till fattiga kommuner.

I likhet med många högernationalister ogillar han traditionella medier, som han anser har ”indoktrinerat folket och...lagt en våt filt över sanningen” för att dölja problemen med invandringen.

Annons

Annons

Fejkade nyheter på sociala medier är ett försvinnande litet problem jämfört med medier som sprider lögner varje dag, anser han. Tidningar som Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter har ”systematiskt institutionaliserat lögnen”. Public service (SVT och Sveriges Radio) kallar han en ”socialistisk kvarleva” och ett ”vänstervridet propagandamaskineri” som bör ”radikalt förändras och påtagligt bantas”.

Nu har Franssons världsbild blivit regeringspolitik. Den som kritiserar Tidöavtalet hotas med strypt statsbidrag. Public service är för tillfället fredat, men övertygelsen om att det inte brådskar att minska utsläppen av växthusgaser har blivit konkret politik. Likaså vindkraftshatet som SD har odlat ihop med Moderaterna. Allt ska lösas med elektrifiering via ny kärnkraft, om sisådär 10–15 år.

Josef Fransson har själv bidragit till att institutionalisera lögnen i riksdagens talarstol. Vetenskapsförnekelse har blivit rumsrent.

Vad kan vi vänta oss härnäst? Att Ulf Kristersson ska lägga huvudet på sned och försäkra oss om att koldioxid är bra för våra grödor?

Tord Andersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan