Annons

Annons

Annons

Minnesord: Martin Rydmark, Göteborg

Professor emeritus Martin Rydmark, Göteborg, har avlidit vid 72 års ålder efter en längre tids sjukdom. Närmast anhöriga är makan Elisabet och döttrarna Jenny och Lotta med familjer.

Annons

Martin föddes i Sundsvall, där han träffade sin fru Elisabet. Efter läkarexamen vid Karolinska Institutet skrev han en avhandling i neuroanatomi. Han fortsatte vid anatomiska institutionen vid Göteborgs universitet. Martin var tidigt intresserad av datorernas roll i undervisningen och senare även i vården. Som pionjär ingick han i Högskoleverkets grupp MedCal. 1996 var han medredaktör i första boken om Medicinsk informatik – och 2021 uppföljaren.

Annons

Annons

Han utvecklade program för simulering och flexibelt lärande. Med 3D-brain erhöll han European Academic Software Award i Oxford. Martin forskade på behandling med hjälp av så kallad haptik hos strokedrabbade. Han var en uppskattad föreläsare, handledare och opponent - mycket tack vare sin humor.

Martin arbetade tvärvetenskapligt och över gränserna både nationellt och internationellt bland andra med Chalmers och Stanforduniversitetet. Han var initiativtagare till MedNet, Virtual Reality-forum och Vitaliskonferensen.

Martin var aktiv i Svensk förening för medicinsk informatik. Hans karriär kröntes med en professur i medicinsk informatik med datorstött lärande vid Sahlgrenska akademin. Martin klagade ofta på att datoriseringen inom vårdens utbildningar och verksamheter var för styvmoderligt hanterad. Det gick för långsamt! Han hann få glädja sig åt att i den nya läkarutbildningen ingår att kunna hantera digitala verktyg.

Martin var idérik och alltid sugen på det nya på ett kreativt men samtidigt kritiskt sätt. Som person var han varm, generös och skämtsam. Vi minns glada måltider med uppsluppna diskussioner.

Martin värnade om familjen och berättade gärna om strapatser i fjällen. Våra tankar går nu till Elisabet och familjen. Vi saknar Martin men han lever vidare i våra minnen.

För kollegorna och vännerna

Göran Petersson, professor hälsoinformatik

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan