Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Det raserade förtroendet för våra politiker måste upp till debatt

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När jag lyssnade på riksdagsdebatten om regeringens budget hörde jag ideligen orden ”förtroende" och ”mandat”. Finansministern Elisabeth Svantesson (M) och andra regeringsföreträdare poängterade att de nu hade fått just detta och på alla sätt ville motsvara förväntningarna från väljarna. Förtroende tar lång tid att bygga men kan snabbt raseras.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

SVT:s ”Uppdrag granskning” visade i sitt senaste program att riksdagen uppvisar en kultur av ohederlighet och girighet. För några år sedan handlade samma program om Jörgen Hellman (S) som intygade att han faktiskt bodde där han var skriven, i ett fallfärdigt ruckel utan vatten och avlopp.

Annons

Annons

Bedrägeriet var så flagrant att det prövades av rätten som ändå lade ner åtalet, eftersom bevisläget var svagt. Väldigt konstigt, men Hellman fick behålla alla pengar han tjänat på sitt bostadsupplägg. Kanske förlorade han sin heder.

Hans fall verkar dock ha inspirerat en stor del av ledamöterna från olika partier att göra liknade upplägg. Finansministern var själv ute i ett mindre blåsväder när hon var ny i riksdagen, hon var skriven hos sina föräldrar men bodde inte där. Det är sånt man gör för att maximera sin inkomst, dubbelt boende, traktamenten och taxiresor.

”Uppdrag granskning” visade en enorm mängd taxikvitton tillhörande Oscar Sjöstedt (SD). Sjöstedt visade inte bara arrogans utan även aggressivitet mot journalisten: ”Vi lever inte i Sovjetryssland!” skrek han. Andra flydde eller presenterade en krystad förklaring.

Nästan ändå mer anmärkningsvärt är att det omställningsstöd som riksdagen beviljat sig själv för att få möjlighet att söka nytt jobb när de slutar i riksdagen, eller vid maktskifte återgår till riksdagsarbete, söks och tas emot av alla, om jag förstått rätt. Per Bolund försäkrade att det var just så stödet var tänkt att fungera.

Det stämmer inte. Kanske kan beteendet legitimeras om alla gör lika, kanske de tänker. Professor Bo Rothstein kommenterade i programmet att det handlar om ett stort förtroendertapp och risk för växande förakt. I förlängningen minskar viljan att rösta och blir ett hot mot demokratin.

Annons

Vad eliten sysslar med sprider sig snabbt nedåt i samhället. En färsk nyhet är att friskvårdspengar som ska användas till just friskvård, betalar skönhetsvård och att företaget ombeds ändra kvittot från manikyr till fotvård som ett exempel. Skatteverket konstaterar att det kan rubriceras som förfalskning och bedrägeri. Rättsväsendet har nog allvarligare brott att syssla med så fusket kan fortgå ostört.

Jag anser att tredje statsmakten, media, har ansvaret att föra upp den allvarliga frågan om raserat förtroende för förtroendevalda till debatt. Public service SVT har börjat.

Britt Jakobsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan