Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Min dotter knäcks av att inte få hjälp med utstående tand

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ikväll har jag, återigen, behövt trösta min dotter. Hon har problem med sina tänder, en framtand står rakt ut. Det orsakar henne fysisk och psykisk ohälsa och har gjort så ett flertal år redan.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Fysisk på grund av att hon får skavsår på insidan av överläppen, för att tänderna bredvid värker, för att risken för trauma är så stor att hon inte längre kan hålla på med sport (hon kan inte ens ta ett bett ur ett äpple) och för att hon skäms så mycket över sin tand att hon försöker dölja den, drar upp axlarna, böjer ner huvudet och försöker kompensera så att den inte ska märkas.

Annons

Psykiskt för att hon inte längre vill prata eller skratta i skolan. Hon tycker att den förstör hela hennes utseende i så hög utsträckning att hon, som tidigare var en trygg och glad unge, har blivit deprimerad, har ångest och har utvecklat ett aktivt självskadebeteende. Hon vill inte ens äta i skolan längre.

Annons

Givetvis har vi sökt hjälp. Folktandvården tog bort den klammerplåt som ändå hjälpte hyfsat. Då gick tanden tillbaka och ställdes ut ytterligare, nu 8,8 mm rakt ut (jämfört med dess egentliga normalläge). Någon fast tandreglering är det inte tal om förrän hon är 15–16 år, det är flera år dit.

Vi har kämpat för att hon ska få den hjälp hon behöver från FTV och specialisttandvården. Nu måste vi få hjälp med den psykiska ohälsa det här har åsamkat henne.

Hon har redan väntat i flera år, men enligt tandvården är ingen åtgärd aktuell förrän tidigast om två år. Hon ska alltså fortsätta att må så här dåligt både fysiskt och få allt kraftigare, psykiska problem?

I övrigt är följande värt att påpeka:

Specialisttandvården har inte ens träffat henne, de har diskuterat henne via länk.

Journalerna från FTV och specialisttandvården är långt ifrån fullständiga (baserat på den information vi har givit gällande hennes fysiska och psykiska mående). Långt ifrån allt är ens noterat, det är fel datum på bilderna och det finns minnesanteckningar från ett tillfälle då vi inte ens var på FTV (de hade ställt in på grund av sjukdom).

Journalerna är dessutom otydliga kring den kommunikation som har skett mellan FTV och specialisttandvården här i Jämtland.

Annons

Vi har fått höra att vårdgarantin inte gäller i fallet med tandreglering för barn.

Annons

På 1177 Jämtlands sida: ”För många unga innebär ofta en behandling med tandställning en vändning i synen på sig själv och sitt utseende”. Jag undrar: Gäller det inte vårt barn?

Ska verkligen ungdomar drivas in i även psykisk ohälsa under sin mest sårbara period i livet för att de inte får den hjälp de behöver för kroppsliga besvär? Hur länge ska min dotter behöva känna så här, för hon börjar ge upp nu?

Jag vill att hon ska känna att livet är fint och att det ger henne glädje. Nu måste jag trösta henne samtidigt som jag måste höra mitt barn säga att hon snart inte orkar mer!? Är det verkligen rimligt?

Uppgiven och upprörd tonårsmamma

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan