Annons

Annons

Annons

Föllinge

Minnesord: Alva Eriksson, Ottsjön

Vår kära mor och farmor Alva Eriksson, Ottsjön, har gått bort två månader före sin 99-årsdag.

Annons

Alva föddes som nummer sex av nio syskon på Sikåskälen julen 1923. Hennes föräldrar kom båda från Ottsjön och återvände dit med familjen efter att ha förvärvat en gård i mitten av 1930-talet.

Pingsten 1945 gifte sig Alva med Anders och så småningom tog de över hans släktgård Rönningen. De fick sönerna Urban och Staffan och 15 år tillsammans som gifta innan Anders gick bort. Det blev en tung start på 60-talet, med eget ansvar för gården och pojkarna, men Alva klarade uppgiften med den äran.

Annons

Annons

Rönningen fortsatte att vara en samlingspunkt, inte minst vid högtider. Alva tyckte om att ha gäster, laga mat, baka och ta tillvara allt naturen har att ge. Hon dukade, bullade upp och trugade gästerna att ta mer av köttbullar, kams, kesfil, tunnbröd och småkakor.

Alva engagerade sig i olika aktiviteter i byn som vävkurser och kurser i Hushållningssällskapets regi. En bit efter fyllda 40 tog hon körkort. Senare deltog hon i bibelstudier och resor anordnade av Föllinge pastorat. Det blev minnesvärda besök i bland annat Ryssland, Bulgarien och Malta.

Staffan flyttade hem till gården 1979. Efter att han renoverat och byggt ut västra stugan flyttade Alva in där, medan Staffan med familj tog över huvudbyggnaden. Staffans bortgång 2014 var en tung förlust för Alva.

Till glädjeämnena i livet hörde barnbarnen och barnbarnsbarnen som hon satte stort värde på att få rå om. Det blev många partier Alfapet, bad i Ottsjön och skogsutflykter med matsäck.

På äldre dar fick hon mer tid att lösa korsord, läsa och se gudstjänster och idrottstävlingar på tv.

I november 2020 valde Alva att flytta till en lägenhet på Solbacka i Föllinge. Där trivdes hon bra, inte minst tack vare personalen. Hon återknöt också kontakten med gamla vänner och fick nya.

Fina minnen av Alvas gästfrihet, humor och kramar lever kvar inom oss.

För de närmaste genom Urban och Åsa

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan