Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Dagens jämtkluring – en girig, lågutbildad skogsägare

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Läste insändare och svar om jämtkluringen som var införda för en tid sedan. Här är min bild av dagens ”jämtkluring”.

Annons

Klurigheten har ersatts av girighet. ”Allt da sir e mett å da da int sir e också mett”. Möjligen kvarstår också ”bellt du luur'n” från tiden då det eventuellt fanns en klurighet.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

”Green has become the new gold”. Bonden har försvunnit och blivit en lågutbildad skogsägare med samtliga manliga dominerade skattereducerade attribut, såsom stora brum-brum bilar, fyrhjulingar, skotrar och skrammel med gevären fem månader per år.

Annons

Det sista innebär ”Flytta på dig! Håll dig inne om du inte jagar! Du ska inga andra intressen hava än jakt.” Det vill säga med samma självklarhet som guds första bud.

Bondmorans självständighet har försvunnit in ett låglöneyrke med dubbelt, trippelt, ansvar för hem och familj. De få högutbildade kvinnor som finns pendlar till jobb med långa dagar som följd.

Många av gårdarna ägs av enbart mannen, nu som då, men med skillnad att nu behövs inte kvinnan för att klara gården. Det vill säga en marginalisering av kvinnans betydelse på landsbygden och makt över tillgångarna i form av skog och jakt.

Hur ska man orka stå emot? ”Culture eats you at breakfast”, en sanning som också stämmer här.

Utrymmet för kvinnor att ta plats och synas i byarna har krympt. Ofta undrar jag, var än ni? Syns möjligen som ett kuttersmycke till en storjägare som återkommande bröstar sig genom byn för att påminna oss andra om att han finns och äger. Det finns många starka kvinnor, men som sagt, de syns inte bland alla attributen.

Annons

Och som insändaren om jämtkluringar och kvinnans roll i bondesamhället konstaterade; vi har ett problem med att unga och ambitiösa kvinnor flyr landsbygden och länet. Vi har byar där män i 40–60-årsåldern domineras av ”gamstrekar”. Inte alls roligt eller konstigt.

Skogsägare utan attribut och bössa

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan