Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
SSU: Regeringens energipolitik är en kollektiv bestraffning

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kollektiv bestraffning är ett krasst, men nödvändigt ord för att beskriva Tidöavtalets energipolitik. Högerregeringen vill på sikt införa ett samlat elprisområde i hela Sverige. Det kommer inte leda till att södra Sverige får mer el, utan bara att alla i Sverige får Stockholmspriser. Är det höga priser i södra Sverige ska vi ha det även i norr.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

I Sverige har vi fyra elområden med olika priser, men regeringens mål är att Sverige på sikt inte ska ha några elområde alls.

Den stora anledningen till att priserna skiljer sig åt så mycket mellan områdena är att i norra Sverige produceras det mer el än det förbrukas och i söder producerar de inte nog mycket el.

Annons

Annons

Under delar av året finns det inte tillräcklig kapacitet i elledningarna för att transportera elen från norr till söder. Om de inhemska elområdena tas bort kommer alltså inte södra Sverige få mer el, utan Norrland som producerar mycket el i förhållande till sin lilla befolkning kommer få dyrare el.

M: Norrland ska inte missgynnas om elprisområden görs om (17 november)

Södra Sverige vill inte investera nog mycket i vindkraft men vill samtidigt ha billigare priser. Man vill både äta kakan och ha den kvar.

Det är självklart att vi ska visa solidaritet med hela Sverige. Ett enat land som möter kriser tillsammans, men med ett sådant förslag finns inte ens Norrland med i beräkningarna.

När det handlar om prioriteringar så glöms lätt halva Sverige bort; Vi har väganslag som anpassas efter antalet invånare och inte mängden trafik, vilket gör att den massiva turismen på vintern förstör våra vägar.

Vi har dåliga tågförbindelser samtidigt som det görs alldeles för få investeringar i kollektivtrafik och snabbtåg. Vi ska helt enkelt bara nöja oss med att det är ett meck att förflytta sig i Norrland.

Annons

Vården och skolan har blivit centraliserad till storstäder på grund av vinstintressen, vilket gör att många som bor i Norrland måste resa söderut för att ta del av marknaden.

Annons

Det finns inte heller någon norrländsk representant i regeringen. Norrland missgynnas alltid i politiken, när vi då klagar på storstadsfokuseringen får vi höra att vi får skylla oss själva som bor här uppe med långa avstånd.

Skåningar, vill ni ha billigare elpriser? Välkomna till Norrland.

Euskefeurat summerar det bra:

Men vi är inga ockrare, vi kräver bara att

få hederlig betalning för alla kilowatt

som strömmar ut ur länet

ja, tänk efter själv

ifrån Porjus o Porsi varenda fors i hela Lule Älv

För länge har vi väntat, men nu har det gått dithän

att nu så får du lov och ta o öppna portmonnän

För vi som bor här uppe i Norrbottens Län

Vi är inte så pigga att ligga och tigga på våra bara knän

Sara Ingard, ordförande SSU Östersund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan