Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Svar: Staten måste ta ansvar för att kontanthanteringen fungerar

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret, skriver om betydelsen av att det finns kontanter i samhället. Han ser en risk för att leveranserna av kontanter till uttagsautomater ska upphöra, och att människor i Jämtland därmed inte längre ska få tillgång till kontanter.

När förlorar vi kontanterna i Jämtlands län? (14 november)

Björn Eriksson vill vidare att Sverige ska ha en lag som tvingar handeln att ta emot kontanter.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Vi på Bankomat delar i högsta grad uppfattningen att det finns ett samhällsbehov av kontanter. I grunden handlar det om att människor ska kunna välja hur de vill betala, inte minst kan man vilja använda kontanter av integritetsskäl. Men kontanter är också nödvändiga för människor som befinner sig i digitalt utanförskap och för att samhället inte ska bli för sårbart i en krissituation.

Vare sig Björn Eriksson eller människor i Jämtland behöver oroa sig för att de inte ska ha tillgång till kontanter. Vi på Bankomat har ett tydligt uppdrag från våra kunder att erbjuda uttag och insättning av kontanter. Det finns dessutom lagstiftning som innebär att svenskarna inte ska ha för långt från hemmet till närmaste ställe att ta ut kontanter. Bankomat kommer fortsätta att erbjuda kontantuttag i hela landet.

Det är dock inte en bra idé att lagstifta om att handeln måste ta emot kontanter. Handeln och andra näringsidkare har redan belastats hårt av den snabba nedmonteringen av kontantinfrastrukturen i samhället, eftersom det har blivit både svårare och mer kostsamt att få tag på växelpengar och lämna in dagskassor.

Det som i stället krävs för att människor ska kunna betala med kontanter i butik är att staten inför subventioner och incitament som gör det mer attraktivt för handeln att hantera kontanter. Kontanthanteringen är samhällsviktig och det är därför statens ansvar att se till att den fungerar.

Just nu pågår en utredning som bland annat ska titta på statens respektive näringslivets ansvar för kontanterna. Glädjande nog har utredaren Anna Kinberg Batra redan avslöjat att hon kommer föreslå att ett större ansvar läggs på staten.

Johan Nilsson, kund- och marknadschef, Bankomat AB

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan