Annons

Annons

Annons

Insändare
Kollektivtrafiken mellan Ragunda och Sundsvall måste förbättras

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ifall en student som oss vill ta sig mellan stad och landsbygd är det ofta ett bekymmer med busstider.

Mellan Ragunda kommun och Sundsvall går det en buss om dagen på veckodagarna. På helger går inga bussar mellan stationerna, och veckodagarnas busstider ligger på så otympliga tider att möjligheten inte finns att hinna med bussen till eller från skolan.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Det enda sättet för en skolelev att ta sig från Sundsvall och hem till föräldrarna i Ragunda är genom att åka otroliga omvägar samt byta buss på ett flertal ställen innan eleven är hemma. Är detta verkligen rimligt?

Alternativet är att resa med bil tillsammans med en familjemedlem. Det kortar ned restiden till endast omkring en fjärdedel av tiden som bussresan tar. Men det krävs ju inte direkt en miljöforskare för att påpeka att en personbil som endast transporterar ett fåtal personer släpper ut en större mängd avgaser per capita än en buss som transporterar ett 20-tal och just det globala fotavtrycket är ju något länen, folket och kommunerna vill motverka och minska.

När kollektivtrafiken mellan våra två län är så outvecklad och utspädd borde det inte ju ändå inte vara någon undran på att folk väljer det praktiska alternativet över det otympliga och opraktiska.

Vad är då lösningen? Det är ju att länen samarbetar precis som de gjort i frågan om gymnasieskolor. Ifall en elev från ett av områdena söker sig till en gymnasieskola som styrs av det andra länet hamnar eleven fortfarande i samma kö. Länen har alltså gjort det till en möjlighet för elever att studera på andra sidan länsgränsen men kollektivtrafiken tillåter inte detta.

Annons

Så om vi vill ge studenter en ökad frihet och en grön framtid är detta ett av de första stegen vi bör ta. Eller hur?

Annons

Edvin Nordenström, Oskar Vestin. Klass 9 Anders-Olof skolan

Edvin Nordenström och Oskar Vestin, klass 9 Anders-Olof skolan, på praktik i Sveriges riksdag.

Bild: Privat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan