Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Debatt
Utan kärnkraft blir det svårt att klara elbehovet

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det har varit mycket diskussion om vindkraft och kärnkraft den senaste tiden. En skribent uttalade att kärnkraften inte behövdes på grund av miljardsatsningar på vätgas.

Nya regeringen hotar tillväxten i norra Sverige (19 oktober)

Den kopplingen förstår jag inte. Vätgas (den som är aktuell nu) produceras av vatten med hjälp av el. Den kan användas direkt i framställning av järn tillsammans med el.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Om vätgas ska användas till kompensation av vindkraft när det inte blåser krävs en anläggning för elproduktion. Den kedjan har låg verkningsgrad och är troligen inte aktuell.

Batterier nämns allt oftare som ersättning för vindkraft när det inte blåser, men det är inte helt enkelt. Tänk på detta. I augusti producerades 1,940 gWh el och per dag 62,6 GWh. Om vindkraften nu ska tredubblas finns en påtaglig risk att det kan bli ett underskott på den energin ett dygn när det inte blåser.

Om batterier ska användas för att kompensera den blir deras vikt drygt 236 153 ton som motsvarar batterier i cirka 1,5 miljoner elbilar.

I en intervju med Anna Borg, vd för Vattenfall, var hon mycket tydlig med att det kommer att krävas stora utbyggnader av både kärnkraft och vindkraft och hon nämnde även vattenkraft. För det kommer att behövas mängder med el i framtiden.

SSAB i Oxelösund planerar en fossilfri tillverkning med el och gas. Elförsörjningen dit blir en 130 kV ledning som kan ge stabil elförsörjning dygnet runt, året runt. Elanvändningen kan bli omkring 1–2 TWh/år och utan kärnkraft blir det oerhört svårt.

Dessutom ser man fler och fler som betecknar vätgas som grön energi, men det beror på. Tillverkas den av fossilfri el kan den nog kallas grön, men om den tillverkas av metan så är det annorlunda. Uniper informerar om ångreformering:

”Vanligast idag är ångreformering av naturgas. Naturgasen hettas då upp till mellan 700 och 1 100 grader, vilket i kombination med en katalysator gör att vattenånga reagerar med metanet i naturgasen (CH4) och bildar koldioxid och vätgas. Nackdelen med denna metod är att den ger upphov till stora koldioxidutsläpp. Fördelen är att den kostar mindre.”

Annons

Annons

Om vätgas för att utjämna vindkraft säger Uniper så här:

”Genom att koppla en elektrolysör till ett kraftverk och producera vätgas när det finns ett överskott av el i systemet kan elproduktionen optimeras utifrån marknadens behov. Vätgasen omvandlas sedan till el igen när elbehovet är större än produktionsförmågan. En utmaning är att verkningsgraden blir låg eftersom elen först ska omvandlas till vätgas, och sedan tillbaka till el igen. Därför gör Uniper bedömningen att det inte blir någon storskalig användning av vätgas i elsystemet förrän om några decennier.”

En snabb utbyggnad av vindkraften söderut hjälper inte, när det inte blåser finns ingen ersättning i det korta perspektivet.

Sedan undrar jag också över Svenska kraftnäts vd, som varnade för elbrist i södra Sverige efter nedläggning av kärnkraft. Då borde väl han ha initierat en utbyggnad snabbt av stamnätet från norr till söder?

Bertil Andersson, Hede

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan