Annons

Annons

Annons

Frida Demervall

ledare centerpartistiskÖstersund

Frida Demervall
Jag orkar inte läsa mer om stockholmarnas "snökaos"

Hur kan stockholmarnas trafikproblem vara riksnyheter varje år? Jag begriper inte.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Bild: Izabelle Nordfjell

Annons

Det är samma visa varje år när snön kommer, så fort några centimeter snö har lagt sig i Stockholm fylls riksmedia med nyheter om kaos, inställd busstrafik och långa köer för däckbyte.

År ut och år in, samma sak. Två tankar går genom huvudet: 1. Varför lär de sig inte? 2. Hur kan stockholmares oförmåga att planera däckbyte fortsätta vara nyheter som ska engagera hela landet?

Jo, jag vet, Stockholm är en trafiknod, påverkas trafiken där så får det effekter även på annat håll. Men allvarligt talat, snö kommer varje år (än så länge i alla fall).

Snödagar är något vi får räkna med och planera för, vi kan inte förvänta oss att allt ska rulla på som vanligt när det kommer en större mängd snö på kort tid.

Annons

Vi får räkna med att det under några dagar varje vinter blir svårframkomligt.

Annons

Precis som vi får räkna med ett visst antal sjukdagar per år, och planera därefter, får vi räkna med att det under några dagar varje vinter blir svårframkomligt.

Det borde inte vara så svårt tycker jag. Dagar med mycket nederbörd måste först och främst samhällskritiska funktioner prioriteras och utryckningsfordon kunna komma fram. Är bussen sen, ta en promenad eller stanna hemma.

Vi måste kunna utkräva ett visst mått av eget ansvar när vädret ställer till det. Byt till vinterdäck, var noga med att parkera på rätt sida vägen så att plogbilen kommer fram och planera för hemarbete eller att det tar längre tid att ta sig till jobbet.

Snön kommer så gott som varje år. Det måste vi lära oss och planera för var vi än bor i landet.

Bild: Izabelle Nordfjell

Här i Jämtland har det kommit ungefär lika mycket snö som i Stockholmstrakten, men krigsrubrikerna har uteblivit.

En del rapporter om trafikproblem har det så klart varit, främst halka, men istället för rubriker om "kaos" så har till exempel Radio Jämtland rapporterat om en turistnäring som firar den så kallade snösmockan i norr. Det innebär fler turister bedömer man.

Vi hoppas ju att den här härliga snön kan påminna dem som bor söderut att Jämtland-Härjedalen, vi är redo, säger Teres Gärdin som är vd för Jämtland Härjedalen Turism.

Annons

Annons

Varför är snö i Stockholm år ut och år in ett så stort problem?

Visst kan det vara knepigt för vissa även när snön kommer till norra Sverige, men som tidigare Stockholmsboende har jag försökt att ta reda på vad i skillnaden egentligen består. Varför är snö i Stockholm år ut och år in ett så stort problem?

Till del undrar jag om det inte är en mediagrej, väder och oväntade händelser engagerar. I en storstad som Stockholm är det lätt att både hitta störningar och människor som drabbats och kan uttala sig. Det är lite för enkelt och säljande för att låta bli att rapportera om snökaos helt enkelt.

Sen tror jag att det finns en övertro på att allt ska fungera i en större stad. Kanske för att det oftast gör det, tills den dagen snön kommer då vill säga.

På mindre orter vet vi att det inte är så enkelt, vi behöver vara mer förutseende. Är snön i antågande, ja då byter man till vinterdäck, laddar upp sina powerbanks och tar in ved, man väntar inte och hoppas på det bästa eller på att någon annan ska fixa det.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan