Annons

Annons

Annons

Östersund

Minnesord: Bengt Mattsson, Östersund

Journalisten, före detta medarbetaren på ÖP och ombudsmannen Bengt Mattsson, Östersund, har avlidit i en ålder av 85 år. Han efterlämnar dottern Katarina och sonen Hans, med familjer, samt syskon med familjer.

Annons

Bengt föddes 1937 i Dalsland och växte upp i Snäcke. Syskonskaran var stor, Bengt hade sju syskon. Tyvärr avled pappan tidigt i en olycka, så Bengt, som var den äldsta i syskonskaran, fick efter realexamen ta ett stort ansvar för familjen. I stället för fortsatta studier tog han anställning.

Bengt började sin journalistiska bana som typograflärling och fritidsskribent på Åmåls-Tidningen. Därefter blev han journalist på Arvika Tidning och kom till ÖP i januari 1960. Åren 1970 till 1976 bodde han med familjen i Stockholm och arbetade som ombudsman på Journalistförbundet. 1976 återvände de till Östersund när han tillträdde tjänsten som redaktionssekreterare på ÖP. Han avslutade sin yrkesverksamma tid genom att återigen arbeta som ombudsman på Journalistförbundet i Stockholm från 1983. Där var han en erkänt skicklig förhandlare och uppskattad kollega.

Annons

Annons

Bengt kunde berätta många historier från sin journalisttid. Till exempel berättade han hur han spontant på 60-talet gick ner till stationen i Östersund och fick en intervju med kungen som var på väg norrut med tåg. På tu man hand gick de på perrongen och pratade om ett gemensamt intresse, fiske. När han återberättade det, blev det tydligt hur mycket som har förändrats med åren.

Bengt träffade sin blivande hustru Sara-Kajsa i Östersund och de gifte sig 1962 i Åmåls kyrka. Tillsammans fick de två barn, Katarina och Hans. Bengt och Sara-Kajsa hade också glädjen att få fem barnbarn, Anton, Olivia, Martin, Kajsa och Amelie.

Ett stort intresse har funnits med under hela livet och det är att fiska. Intresset väcktes redan i barndomsåren då han fick följa med sin far på fisketurer tidiga söndagsmorgnar. Tack vare hustrun Sara-Kajsa fick han möjlighet att vistas i trakter med fina fiskevatten. Främst i Ammarnäs, Västerbotten, och Frostviken, platser där Sara-Kajsa hade sina rötter. Många fina öringar har fångats i den orörda Vindelälven.

Ett annat intresse var schack, där han i unga år deltog i flera mästerskap. Självklart fick barnbarnen gå en och annan match mot honom.

Bengt blev pensionär 1997 och samtidigt valde också Sara-Kajsa att gå i pension. Paret återvände till Frösön efter tiden i Stockholm. De såg fram emot många fina år som pensionärer, med gott om tid att vistas bland annat i Ammarnäs. Tyvärr drabbades Bengt av stroke 2004 som begränsade rörligheten, även om intellektet var intakt. Bengt fick under åren ett stort stöd av sin hustru Sara-Kajsa i vård och omsorg.  De sista åren präglades av saknaden efter Sara-Kajsa som gick bort 2020.

Bengt efterlämnar ett stort tomrum hos barn, barnbarn och syskon.

För familjen och syskonen

genom Katarina och Gunnar

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan