Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Jämtkraft skär guld med täljkniv på dysfunktionell elmarknad

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När detta skrivs (30 november), är elpriset på spotmarknaden för elprisområde SE2, bland annat Jämtland, 4,92kr/kWh. Detta är så klart före skatt, elnätavgifterna samt moms (moms även på skatten så klart).

Summa summarum blir det vi konsumenter nu får betala 6,50 kronor per kilowattimme, ungefär 10 gånger mer än normalt.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Det är uppenbart att det är en dysfunktionell marknad när den sist producerade enheten ska sätta priset för alla producerade enheter och det dessutom är en producerad enhet som är prissatt i ett annat land långt bort.

Annons

Det är så klart mumma för alla kraftproducenter med gamla avskrivna anläggningar som byggts med hjälp av skattepengar och som har ytterst låga produktionskostnader. Jämtkraft skär nu guld med täljkniv och politikerna, som i vanliga fall ogillar kraftiga vinster, dräglar nu efter kommande vinstutdelningar och extra momsintäkter.

Annons

Tyskland har insett att detta är ett problem och har skapat en ”övervinstskatt” så att kraftbolagen inte ska tjäna för mycket på den dysfunktionella elmarknaden.

Men för oss konsumenter är det så klart ett totalt haveri. Vi blir skinnade och det kommer att förvärra och fördjupa lågkonjunkturen. Det är precis som att politikerna inte ser det komma, eller så är de som vanligt reaktiva – det måste gå åt skogen ordentligt för att det ska komma åtgärder, men då blir åtgärderna också panikartade och orättvisa. När ska vi få framsynta och proaktiva politiker?

I dag är det också billigare att köra både bensin- och dieselbil eftersom det i snitt under dagen kommer kosta cirka 15 kronor per mil att tanka en elbil på ett timprisavtal. Men inte bara det, utan idag är det också breakeven att köra ett dieselelverk på lågskattad diesel; tillverka egen ström istället för att köpa. Kan man dessutom återvinna spillvärmen till uppvärmning är det en plusaffär.

Vattenfall borde köra i gång Stenungsundsverket som kör på olja, men då kanske elpriset går ner och försämrar lönsamheten på Vattenfalls kvarvarande kärnkraftverk. Jag misstänker att Karlshamsverket fortsätter att bränna 140 000 liter olja per timme idag och tjäna bra med pengar på det.

Annons

Man undrar om Miljöpartiet är nöjda med vad de har åstadkommit med energisystemet? Vindkraften har när detta skrivs stått i princip helt stilla i hela landet i flera dygn. Vindkraftens brister ska tydligen lösas med mer vindkraft enligt Miljöpartiets logik.

Jag förstår att Miljöpartiet men även Socialdemokraterna vägrar kännas vid sina handlingar i regeringsställning som orsakade att 2800 MW-kärnkraft stängts ner och i stället skyller på Putin. Men vi väljare vet vilka som förstörde det svenska energisystemet och nu får vi betala reda pengar för det. Vi är inte speciellt nöjda över detta.

Per Edström, elkraftingenjör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan