Annons

Annons

Annons

Ragunda

Insändare
Obegripligt att säga ja till mer vindkraft i Ragunda

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag är 26 år och en tillfälligt utflyttad medborgare från Ragunda kommun. När jag träffar nya människor har jag alltid talat gott om Ragunda och har med stolthet berättat om min uppväxt i den lilla byn jag kommer ifrån – jag ser mig själv som en god ambassadör för kommunen.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Trots att det är en liten kommun som har begränsat med service och utbud så har jag alltid tryckt på fördelen med de stora skogarna och lugnet man får när man vistas där, den mäktiga Indalsälven som rinner genom hela kommunen och dessa fantastiska milslånga vidder man kan beskåda från de många bergstopparna.

Annons

Det har alltid varit naturen som är den stora dragningskraften och jag har alltid sett min framtid i samma by. Tyvärr stämmer ju inte detta längre.

Annons

Trots lovord från politiker i både styret och opposition att inga fler vindkraftverk ska byggas där det stör boende och att Ragunda redan gör tillräckligt, beslutades det 24 november för fortsatt process angående Storrisberget. Detta område ligger nästan mitt i kommunen.

Jag tycker helt ärligt detta är pinsamt och helt obegripligt. Som alla redan vet producerar Ragunda enorma mängder el. Varför ska då kommunen offra mer natur för ytterligare etableringar? Debatten om att norra Sverige är ett råvarulager för södra Sverige tycks inte kommunpolitikerna hålla med om.

Ett argument som lyftes fram för fortsatt etablering var att företaget som vill bygga vindkraft på Storrisberget redan investerat ett antal miljoner i projektet. Men alla människor som bor i byarna som kommer påverkas av dessa verk har ju också investerat flera miljoner i sina hem, platsen där de valt att leva. Dessa värden kommer ju försvinna för många personer.

Fastighetsvärden och livsmiljön nära vindkraft sjunker. Vad är då viktigare? Företaget eller människorna som faktiskt bygger denna lilla kommun?

Att en liten kommun som Ragunda ens törs ta risken att fortsätta med vindkraftsetableringar är mycket märklig. Politikerna har flera gånger talat om att invånarantalet absolut inte får gå under 5000 invånare. Hur kan man då fortsätta att bygga vindkraft när det är en så stor vattendelare och många människor mår dåligt när deras livsmiljö försämras?

Annons

Annons

Många människor är till och med beredda att flytta ifall vindkraft byggs nära deras hem. Det är tragiskt att se hur så otroligt många människor kämpar och lägger flera timmar av sin fritid för att försvara sin livsmiljö, men som då blir helt nedslagna av en del politiker och deras beslut. Kommunen är uppenbarligen inte en plats där invånarna kan känna sig trygg att investera sina pengar.

Vad tänker sig då kommunledningen ska locka nya invånare? Att locka med storslagen natur kan ju inte längre vara ett alternativ, och vill man bo i ett industriområde så finns nog mycket mer spännande platser att välja på.

Min positiva syn på Ragunda är borta, och motivationen att fortsätta tala gott om kommunen när jag träffar nya människor finns inte längre. Ytterst tveksamt att jag kommer flytta tillbaka när den enda dragningskraften, naturen, är förstörd.

Ungdom från Ragunda

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan