Annons

Annons

Annons

Östersund

Minnesord: Birger Jönsson, Östersund

Birger Jönsson har lämnat sin familj i stor sorg. Han var pigg och rörlig ända tills han i november drabbades av en fallskada. Birger kom snabbt till sjukhus och opererades. Han längtade hem, men avled 88 år gammal.

Birger var äldsta barnet och han föddes i Härjedalen där hans mor arbetade. När han var 7 år flyttade de till Jämtland, moderns hemvist. Där var skolan 6-årig. Sedan hjälpte han till hemma och i skogen. Men Birger ville lära sig mer, så han fortsatte på folkhögskola i Undersåker. Därefter blev det Uppsala. Han fick låna pengar av en snäll kvinna för att klara studierna, som handlade om jordbruk och han blev agronom.

Annons

Annons

Färdiglärd fick Birger tillfälle att åka till Madya Pradesh mitt i Indien, där svensk mission arbetat sedan 1800-talet. Missionen hade hjälpt många föräldralösa barn och nu beslutat att lära gossarna att sköta jordbruk. Flickorna fick hjälp att hitta ett giftermål. I en by 5 mil från centrum hade deras kyrka mark och de hade byggt lokaler för undervisning och så fick de träna på åkrarna. Där hamnade Birger, som endast skickades till England några månader för att kunna göra sig förstådd. Byn hette Seja och där togs han emot av ett svenskt äldre missionspar och under ett halvårs kaffestunder lärde de honom hur indiska människor tänker. Nyttigt!

Vår familj kom efter honom och fick samma uppfostran vid dagliga kaffestunder. När Birger var på skolan om dagarna så var jag inte sysslolös. Människorna kunde inte engelska och det gällde att lära sig hindi. Vi hade 5 mil till mataffär och under den heta tiden i april drog vi ut sängarna på nätterna för att kunna sova. Vi band en hund vid sängen och det kröp ormar i gräset och ormungar i botten av brunnen. Mycket roligt att studera. Bara man inte fick in dem i det lilla huset vi bodde i.

Jag tror att Birger trivdes mycket där. Efter 4 år for vi hem och var tacksamma över att fått bo i en indisk by. Nu gällde det att skaffa arbete i Sverige. Det senare var bekymmersamt. I Sverige var det inget som slog att man kunde indiskt jordbruk. På sjuttiotalet arbetade Birger i halva Sverige. Uppsala, Umeå, Luleå, Holmsund, Brunflo, Ås och Östersund var våra boplatser.

Annons

Birger arbetade resten av sitt arbetsliv med jämtländska bönder och trivdes med det. Han hade många vänner, var trofast och omtyckt av de allra flesta. Små barn älskade han och de tyckte om honom.

Elisabet Jämting

Birgers fru

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan