Annons

Annons

Annons

Åre

Debatt
Svar från M: Även Årehus har fingrarna i syltburken

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det känns befriande när en tjänsteman av Bengt Rådmans dignitet tar bladet från munnen och säger som han tycker.

Åre kommun – den feta katten (29 december)

Rådman har rätt i mycket av sin kritik över att Åre kommuns saktfärdighet och brist på framåtriktad planering under 2010-talet skapat den situation vi nu har med stopp för detaljplaner, bristande VA-kapacitet med mera, som till följd slagit tvärnit för tillväxten i Åre.

Det vilar en stor skugga över politiker och tjänstemän för de beslut eller brist på beslut som lett till rådande situation.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Han har rätt i att alla partier har haft handen i syltburken, men syltburken i detta fall heter Årehus och på den punkten slår Rådmans kritik tillbaka på honom själv.

Årehus har i en lång rad av år missat att uppfylla de ägardirektiv det är satt att följa, bolaget har bristfällig soliditet och bolaget går med förlust. Under en tid har det figurerat rykten om ekonomiska snårigheter kring Årehus och dess intressebolag. Skarp kritik har riktats från flera håll mot bolaget, bland annat från kommunens revisorer och från Boverket i två separata rapporter.

Som opposition är det vår roll att granska, kritisera och erbjuda medborgarna en alternativ politik, det är grundläggande för demokratin.

Tyvärr är transparensen i Årehus under all kritik och bolaget har svårt både med internkontroll och att dela med sig av allmänna handlingar.

Årehus har under åren köpt på sig central mark via olika dotterbolag för att, som de själva uttrycker i rapporter och media, ”skapa rådighet” över utvecklingen, denna rådighet har man sedan snabbt avstått från genom att sälja ut majoriteten i dessa dotterbolag.

Årehus har satt demokratin ur spel genom att rigga ett antal intressebolag tillsammans med ett fåtal utvalda privata intressenter, intressebolag som folkvalda och allmänhet nekas insyn i. Årehus säger själva att man ”saknar rättslig rådighet” över dessa bolag, därmed blir medborgarnas möjlighet till insyn, delaktighet och påverkan blott en chimär.

Annons

Annons

Årehus metoder må vara modiga och okonventionella men vi menar att Årehus förutom att strunta i sitt ägardirektiv medvetet söker lösningar för att kringgå ett antal lagar som ett kommunalt bolag annars lyder under, där bland kommunallagen, Lagen om offentlig upphandling och Sveriges grundlag avseende offentlighetsprincipen.

Vår åsikt är att Årehus ska följa sina ägardirektiv och bygga hyresrätter med rimlig hyra, får man inte ihop kalkylen i Åre så får man bygga någon annanstans.

Andra boendeformer än hyresrätter ska inte Årehus vara involverade i, det klarar det privata näringslivet själva bara kommunen ser till att tillhandahålla infrastruktur och bevilja detaljplaner.

De intressebolag som Årehus riggat i Åre och Duved kommer enligt vad vi erfar inte bygga prisrimliga hyresrätter utan det blir mest dyra bostadsrätter eller hyresrätter med hyror orimliga för de flesta. Rådman utelämnar det faktum att av det planerade seniorboendet i Brolägdan blir intet, i stället ska vissa utvalda seniora medborgare ha erbjudits att med rabatt teckna bostadsrätt i projektet för knappt 90 000 kronor per kvadratmeter.

Moderaterna i Åre har polisanmält Årehus ledning, inte för att vi är besvikna över valutgången, utan för att vi ser att det sedan en tid tillbaka pågår ekonomiska oegentligheter i och kring bolaget, och det är så klart en besvikelse i sig att både upptäcka detta och inse att politiken, inklusive vårt eget parti, bidragit till att tillåta en sådan osund företagsstruktur som nu utgör Årehus med intressebolag och som gjort detta möjligt.

Jonas Henning, ordförande Moderaterna Åre

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan