Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
M: Magdalena Andersson (S) borde be om ursäkt i stället för att kritisera regeringen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är Magdalena Andersson som avvecklat fullt fungerande kärnkraft och som därmed är högst ansvarig för de extrema elpriser vi nu ser i Sverige. Det är dessutom Magdalena Andersson som exkluderade Norrland från elprisstödet.

Att kritisera den nya regeringen för resultaten av sin egen politik passerar anständighetens gräns. Det är nu vår uppgift att städa upp efter åtta förlorade år. Bland annat jobbar den nya regeringen med frågan om ett stöd riktat till just Norrland.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

En av den här regeringens allra främsta prioriteringar är att stötta hushåll genom krisen och att säkra så att svenskarna får mer pengar kvar i plånboken i slutet av månaden. I den första budget som vi lagt fram är den enskilt största satsningen att sänka priset på drivmedel. Därtill förstärker vi bland annat välfärden, ger polisen mer pengar, utökar reseavdraget och sänker skatten för alla över 65 som arbetar.

Annons

Annons

Detta är bara de första stegen. Det går inte att lösa de omfattande problem som åtta år av en totalt ansvarslös politik skapat i en handvändning.

Det är den förra socialdemokratiska regeringen som tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet lagt ner fullt fungerande kärnkraft och som orsakat dagens höga elpriser. När förslaget röstades igenom i riksdagens kammare, med en rösts marginal, ljöd applåderna från de rödgröna i bänkraderna och det tjoades högt.

Låt oss inte glömma det. Deras beslut slår nu hårt mot norrlänningarnas plånböcker. Helt skamlöst kritiserar Socialdemokraterna den nya regeringen för problem de själva är ansvariga för. Det är deras politik som har lett oss hit. Aktiva val som de har gjort.

Det var dessutom den förra socialdemokratiska regeringen som gav Svenska kraftnät i uppdrag att bara ge elprisstöd till södra Sverige. Anledningen till att vi gick vidare med förslaget är att det var det absolut snabbaste sättet att få fram ett stöd till hushållen. Hade vi i stället initierat en ny process för en annan utformning av stödet hade det tagit mycket längre tid.

De fyra samarbetspartierna kommer att bygga tillbaka ny kärnkraft för att långsiktigt säkerställa billig och klimatvänlig el i hela Sverige. Bara så kan vi säkra en trygg elförsörjning och stärka svensk konkurrenskraft. I dagens krisläge, utöver direkta stöd, ser vi över alla möjligheter för att maximera elproduktionen och effektivisera.

Annons

Regeringen jobbar nu vidare med frågan om ett stöd även till Norrland, och finansutskottet samlas redan den tredje januari för att lyfta frågan om en så kallad elräkningsakut.

I dagarna presenterade finansminister Elisabeth Svantesson dessutom en möjlighet för företag att skjuta upp skatteinbetalningar för att kunna parera elkrisen. Vi kommer göra allt vi kan för att stötta hushåll och företag genom krisen. Det är en av regeringens allra främsta prioriteringar just nu.

Saila Quicklund (M) riksdagsledamot

Edward Riedl (M) ordförande i finansutskottet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan