Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
M: Sänkt skatt i Östersund kan lindra effekten av de höga elpriserna

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Efter fyra års framgångsrikt Alliansstyre i Östersund lämnar vi efter oss en extremt bra kommunal ekonomi och renoverade fastigheter. Totalt 650 miljoner kronor i vinst för kommunen under de fyra åren.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Pär Jönsson (M) är nytt oppositionsråd.

Bild: Anna-Karin Pernevill

Hela kommunkoncernen kommer att visa över 3 miljarder kronor i vinst för de fyra åren. Kommunen investerade 2,8 miljarder dessa fyra år i nya och renoverade skolor, äldreboenden, vattenverk, gator, vägar etcetera.

Annons

Annons

Detta skedde till 80 procent med eget kapital och endast 20 procent lån. Standard & Poor förnyade i höstas kommunens extremt goda kreditomdöme AA+.

Massor av företagsnyetablering och utökningar skedde under Alliansstyret, och jag hade förmånen att som kommunalråd att ansvara för näringslivs- och etableringsfrågor. Nämner bland annat Synsam och Woolpower som två av många exempel.

Östersund klättrade i olika rankingar för näringslivet, vilket var glädjande.

Den 1 januari tog det nya styret över Östersunds kommunala nämnder. För kommunalråden och kommunstyrelsen skedde bytet redan 1 november. Det innebär att Moderaterna blir ett oppositionsparti, kommunens näst största parti.

Vi kommer att, som vi gjorde i majoritet, driva utvecklingsfrågor, inte som bara löser dagens problem utan ser längre fram. Vi kommer att våga ställa obekväma frågor, för innevånarnas bästa.

Vi vill bygga rätt från början, inte bara för de närmaste åren utan kommande generationer, oavsett om det handlar om det nya regementet, busstorget, badhus, kulturhus, skolor, vattenledningar, stadsdelar eller företagsområden.

Vi vill fortsätta satsa och värna en levande stadskärna, hela länets vardagsrum, som Alliansen med fastighetsägare, Doab (Destination Östersund) med flera, satsade 40 miljoner kronor på under mandatperioden och som vann Årets Stadskärna 2019.

För att lindra de stora prisökningar som innevånarna har, främst för mat och elektricitet, lade vi moderater ett förslag vid kommunfullmäktige 20 december. Energiföretaget Jämtkraft, som till 98 procent ägs av Östersund kommun, kommer enligt mediauppgifter redovisa en vinst på nära 900 miljoner kronor för 2022; mer än 600 miljoner kronor än ett ”normalår”.

Annons

Annons

Använd hälften av ”mervinsten” som en utdelning till ägarna/skattebetalarna i Östersund för att sänka kommunalskatten, och lägg pengar till en fond för att börja projektera och sedan bygga ett nytt modernt badhus i Östersund. Det nuvarande Storsjöbadet har enligt experter max fem–tio år kvar av sin tekniska livslängd och har idag stora brister med bland annat omfattande läckage.

En skattesänkning på 1 procent (1 skattekrona) skulle innebära att Östersund skulle ha Norrlands lägsta kommunalskatt och i nivå med Falkenberg, Mariestad och Hallstahammar. En sådan sänkning skulle innebära cirka 15000 kronor mer i plånboken varje år för en familj med industriarbetar- och förskollärarlöner. Det skulle kunna kompensera för de höjda mat- och elpriserna många drabbats av. En sänkt skatt skulle dessutom vara attraktivt för att locka nyinflyttare!

Så visst kan Östersunds kommun göra saker för att lindra innevånarnas höjda elpriser! Men man måste titta lite ”utanför boxen”!

Pär Jönsson (M) oppositionsråd Östersund kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan