Annons

Annons

Annons

Sundbyberg

Minnesord: Alva Daneholt, Sundbyberg

Vår fina och kära släkting, Alva Daneholt, född Frisk, har stilla somnat in vid 89 års ålder.

Annons

Alva var en yngre syster till vår gammelmormor Irma och hon växte upp i Änge, Ångsta som näst yngst i en stor syskonskara. Då pappa Isak dog, när Alva bara var fyra år gammal, fick barnen tidigt ta ansvar och hjälpa till med att ta hand om gården. Alva var stark och hon fick därför såna arbetsuppgifter som att bära vatten från brunnen till korna, hugga ved och att frakta ned mjölken till vägen för transport till mejeriet.

Annons

Annons

Under några tonår arbetade Alva som telefonist i Ångsta och efter folkhögskola på Birka utbildade hon sig till sjuksköterska vid Östersunds lasarett. Där arbetade hon kvar i några år men valde sedan att flytta till Stockholm. Genom åren arbetade Alva inom bland annat kirurgi och intensivvård och de sista åren hade hon en tjänst som distriktssköterska i Sundbyberg och Solna.

Alva träffade sin käraste Bertil strax efter det att hon kommit till Stockholm och de gifte sig 1967. Bertil blev professor i molekylär genetik vid Karolinska institutet och genom hans anknytning till Nobelverksamheten upplevde Alva och Bertil flera Nobelfester tillsammans.

Under ett antal år bodde de också periodvis i Kalifornien där Bertil gästforskade. Alva och Bertil tillbringade mycket tid i deras härliga sommarställe vid havet utanför Varberg. Där har vi alltid känt oss välkomna och vi har så många fina sommarminnen därifrån, både som barn och nu som vuxna. Alva delade alltid med sig av sitt intresse för naturen med insekter, grodor, fåglar och växter och det återkommande krabbfisket har alltid varit en spännande aktivitet.

Alva var omtänksam och hade ett stort intresse för att hålla kontakt med sin släkt. Det var alltid så roligt att höra om barndomsminnen från uppväxten i Änge och när vi flyttade från Östersund till Stockholm och Uppsala för att studera var det en trygghet att Alva och Bertil fanns i närheten.

Annons

Alva var alltid nyfiken på att följa våra liv och vi minns med värme en fin dag i juli då vi hälsade på hemma hos Alva och Bertil och satt i deras trädgård och åt jordgubbar och glass. Alva var då inte frisk men hon hade ändå kvar sin humor och sin genuina omsorg och gästvänlighet.

Alva kommer att vara så saknad.

Liv och Lise Höckertin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan