Annons

Annons

Annons

Frösön

Minnesord: Ruth Frisk Strömqvist, Frösön

Vår kära moster Ruth Frisk Strömqvist, född Frisk i Änge, Ångsta, har avlidit vid en ålder av 87 år.

Annons

Ruth var yngsta barn i en syskonskara om sju flickor och en pojke. Familjen drabbades hastigt av faderns bortgång då Ruth var endast 2 år gammal och det uppstod en till synes hopplös situation för en ensam mor med åtta barn. Men mamma Ester höll ihop sin familj och under åren som följde togs efter vars och ens förmåga gemensamt ansvar för gården. Ruth talade ofta med värme om ljusa minnen från uppväxtåren hemma på gården.

Annons

Annons

Liksom sina syskon blev Ruth arbetsam, stark och duktig. I tidig ålder tog hon för sig av gårdens sysslor. Hon skötte gärna lagårn, korna och mjölkningen och körde med friskt mod hästen som man ibland lånade av grannar vid gårdsslåtten. Ruth tyckte mycket om djur och hade till exempel i tonåren en tam räv som hund.

Ruth växte upp till en person som var påtagligt livlig, övervann en viss osäkerhet och uppfattades nog allmänt som utlevande spontan. Spexade gärna på scenen, spelade gitarr och sjöng. Ofta med författade texter om olika jubilarer på jobbet eller i de stora, glatt livliga släktträffarna.

Sin inspiration till musik och sång fick Ruth tidigt genom ungdomskärleken och blivande maken Jack, som ledde en dansbandskvartett. Där var Ruth vokalist och sjöng med nedärvd kraftfull röst.

Så småningom kom Ruth att välja ett yrkesliv inom ekonomi. Hon vidareutbildade sig kontinuerligt med inriktning företagsekonomi. Inom ICA, lokalt och på huvudkontoret i Västerås, hade Ruth tjänster med ansvar inom ekonomi fram till sin pensionering. Hon var även fackligt aktiv och hade förtroendeposter inom HTF.

Ruths vänliga, käcka personlighet hade även förmåga och intresse att med vänligt sinne ”läsa av” och förstå personligheten hos människor hon mötte.

Annons

Vi saknar Ruth som en mycket kär moster som nu i dagarna tillsammans med sin, för oss lika kära, syster Alva gott ur tiden som de två sista av den stora syskonskaran.

Rut-Mari och Ylva, syskonbarn till Ruth

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan