Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Öppna hallarna och låt ungdomarna röra på sig!

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det har nyss varit juletid och för många en underbar tid, julledigt och jullov. För många är det en möjlighet att aktivera sig genom skidor, på längd och utför, skridskor, pulkor och andra uteaktiviteter som vinterlandskapet har att erbjuda.

Bland annat Östersunds kommun marknadsför alla dessa fritidsaktiviteter och tillhandahåller fantastisk service genom spårdragning, spolande av is, snösprut och pistmaskin, utebelysning i valda pulkbackar med mera.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

För många är detta ljuvligt, men för många är det också en tid när dagarna blir längre, tristessen mer påtaglig och med skolor stängda blir det också ensamhet utan daglig kontakt med lärare, fritidspedagoger och klasskompisar. Den vardagliga mötesplatsen är under flera veckor pausad.

Annons

Annons

Min fråga då är varför sporthallar i de flesta kommuner stängs? Sporthallar som skulle kunna vara öppna och erbjuda lek med boll, hopp i tjockmattor och balansgång.

Många barn och familjer har inte råd med skridskor, alpina utrustningar samt liftkort eller längdskidor med tillhörande utrustning. Men de vill också röra sig, de vill också leka och de vill också idrotta på lovet – tyvärr är dock inga sporthallar öppna för allmänheten, de är stängda och därmed stänger man ute barn och ungdomar som också vill idrotta, framför allt i socioekonomiska utsatta områden. Varför?

Fotboll, handboll, basket, innebandy, gymnastik, spökboll, skeppsbrott med mera, skulle kunna bedrivas i sporthallarna, utan krav på att föräldrarna ska köpa utrustning eller spårkort eller för den delen ha tillgång till bil.

Det skulle också gå att genomföra till en bråkdel av kostnaden för att hålla vinteranläggningar öppna, kommunen skulle kunna anställa ferieanställda som håller koll i hallarna, eller varför inte ideella föreningar? I Östersund finns det massor av barn och ungdomar som inte kan eller har möjlighet att idrotta där det krävs utrustningar. Vi är övertygade om att öppna hallar dock skulle ge dem den möjligheten.

Då hinner de kanske inte heller bli rastlösa och driva runt i staden och hitta på bus, och då skulle samhällskostnaden säkerligen också bli lägre – win win-effekt!

Annons

Vi från Cosmos skulle gladeligen vara med och bidra med vår erfarenhet och kunskap om hur många familjer har det och hur förbättrade förutsättningar, som till exempel öppna hallar, skulle kunna bidra till en ökad vardaglig stimulans för dessa ungdomar.

Annons

Se bara på flera lyckade exempel som till exempel ”Street games i Torvalla”, som RF Sisu höll i. Så många barn som fick leka och idrotta och en mötesplats utanför skolan där de fick testa på massor av aktiviteter – vilken dröm. Varför inte testa det under nästa lov? Gör sportlovet vecka 10 till ett sportlov för alla, inte bara för dem som har råd med utrustning för att vinteridrotta.

Alan Barker, ordförande The Mighty Cosmos

Torvalla sporthall.

Bild: Lars Ljungmark

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan