Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Tror Saila Quicklund (M) att det hon säger om kärnkraften är sant?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Saila Quicklund upprepar Moderaternas lögner från valrörelsen, som till exempel att Magdalena Andersson skulle ha lagt ned fullt fungerande kärnkraftverk och att det ytterst är hennes fel att vi har höga elpriser i Sverige.

M: Magdalena Andersson (S) borde be om ursäkt i stället för att kritisera regeringen (2 januari)

Det är naturligtvis ett enkelt påstående att försöka hamra in i väljarna. Det blir dessvärre inte sant bara för att det är enkelt. Frågan är om Quicklund själv tror att det är sant? Det andra alternativet är att hon förstår att det inte är sant, men hoppas kunna lura väljarna att tro att det är sant.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

När det gäller regeringens ansträngningar att få det utlovade elstödet på plats så finns det ingen anledning att ifrågasätta att de gör så gott de kan. Problemet är att de före valet lovade ut betydligt mer än att göra sitt bästa.

Jag kommer ihåg i tv-debatten när Kristersson stack fram huvudet framför kameran och på alla ”sina” partiers vägnar lovade att elstödet skulle finnas på plats före 1 november och hushåll och företag skulle få pengar i god tid före jul.

Efter valet visade det sig att Kristerssons gäng inte hade något eget förslag utan de adopterade den utredning som Socialdemokraterna beställt. De är till och med så idéfattiga att de känner sig helt bundna av utredningens förslag och skyller på S när de själva inte ens har förmågan att situationsanpassa förslaget till att även omfatta stöd till Norrland.

Nu går det ju inte att bevisa att det här vallöftet blev tungan på vågen som fick valet att svänga över till de borgerligas fördel. Det går emellertid inte heller att bevisa motsatsen.

Jag tycker att det är ett problem för demokratin att vi har ledande politiker som ljuger med en sådan obesvärad lätthet som Kristersson gör, och att inte media tydligare ifrågasätter uppenbart orimliga löften.

Annons

Man kan dock inte ta ifrån regeringen att de har satsat 6,7 miljarder av skattebetalarnas pengar för att sänka bränslepriserna. Tyvärr åts sänkningen omgående upp av oljebolagens prishöjningar. Dessa miljarder kunde ha gjort bättre nytta på annat håll, till exempel i vården. Nu gick de till oljebolagen.

Oljebolagen och elbolagen drivs i sin prissättning av samma samhällsskadliga girighet. Där borde finnas en uppgift för politiken att begränsa oskäliga vinstuttag i stället för att skyffla skattepengar i gapet på bolagen.

Bertil Åsén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan