Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Inte rimligt att Jämtkraft ska kunna ta ut sådana priser

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kerstin Arnemo gör i en debattartikel ett försök att förklara varför Jämtkraft inte kan sänka elpriset. Hon hänvisar till att det skulle bryta mot konkurrenslagar som gäller för Jämtkraft som kommunägt bolag.

Kerstin Arnemo: Därför kan inte Jämtkraft sänka elpriset (4 januari)

Det låter märkligt att det på en marknad, som påstås vara avreglerad, skulle finnas lagar som förbjuder företag att konkurrera. Dock finns verkligen särskilda regler för offentligägda bolag.

Annons

Syftet är att bolag som ägs av kommuner och staten inte ska kunna ägna sig åt så kallad ”osund” konkurrens mot det privata näringslivet. Konkurrensen kallas ”osund” därför att det allmänna som ägare skulle ha tillgång till skattebetalarnas pengar och därmed inte konkurrera på lika villkor mot privata företag.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Hur ser då den svenska elmarknaden ut? Cirka 70 procent kontrolleras av tre företag: svenska Vattenfall, finska Fortum och tyska Uniper. Total elproduktion i Sverige ligger på cirka 150–165 terrawattimmar per år. Jämtkrafts produktion är enligt Arnemo cirka två terrawattimmar per år motsvarande 1,1–1,3 procent av totalen.

Vattenfall ägs av svenska staten, Fortum ägs av finska staten och Uniper ägs av tyska staten. Hur troligt är det att Jämtkraft med hjälp av skattebetalarna i ägarkommunerna skulle kunna dumpa elpriset på marknaden så att konkurrenterna utsätts för ”osund” konkurrens? Inte troligt alls. Det är uppenbart att dessa konkurrenslagar är skrivna för en helt annan marknadssituation än nuvarande elmarknad.

Däremot är det naturligtvis en drömsituation för Jämtkraft att finnas på denna skyddade marknad och tjäna grova pengar. Per Edström har i ett tidigare inlägg beskrivit elmarknaden som ”dysfunktionell”. Jag tycker att det är en väldigt försiktig beskrivning.

Annons

Elpriserna bestäms på elbörsen NordPool. Det kan låta bra, men om man betänker att de stora köparna och säljarna är de tre dominerande statsägda bolagen låter det ju inte lika bra ur en konsumentsynvinkel. Om man dessutom betänker att elpriset sätts utifrån produktionskostnaden för den kilowattimme som den dagen är dyrast att producera blir det rent häpnadsväckande. I en vanlig bransch skulle det här karakteriseras som prissamverkan och kartellbildning (och vara straffbart).

Annons

Jämtkraft må vara en liten spelare på den svenska elmarknaden, men den prognostiserade vinsten för 2022 på 880 miljoner kronor är större än Åre kommuns budget. Vinsten skulle alltså räcka till att driva Åre kommuns alla verksamheter ett helt år och det skulle ändå bli pengar över. Tycker Arnemo att det verkar rimligt?

Jämtkraft verkar dessutom i en sådan miljö att eventuella misstag och dåligt skötta affärer drunknar i pengaöverflödet från oss elkunder. Värt att känna till är också att Åre kommun och Krokoms kommun äger 1 procent vardera av Jämtkraft. Östersunds kommun äger 98 procent och av förra årets utdelning på 330 miljoner kronor gick 323,4 miljoner till Östersunds kommun. Åre och Krokom fick vardera 3,3 miljoner kronor.

Det kan inte vara rimligt att elbolag som ägs av det allmänna ska kunna ta ut sådana priser att vanliga människors hushållsekonomi äventyras. Min erfarenhet av de kommunpolitiker som jag kommit i kontakt med under mina år som förvaltningschef i Östersunds kommun är att de flesta engagerat sig politiskt för att kunna vara med och forma ett bättre samhälle. Det var väl inte så här ni ville ha det?

I Sverige är det riksdagspolitikerna som kan ändra lagar. Som politiker kan man inte bara svälja och försvara samhällsskadliga lagar och marknadsförhållanden!

Bertil Åsén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan