Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Svar: Lägre elpris skulle ändå ge Jämtkraft skamliga vinstmarginaler

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ordförande Kerstin Arnemo sitter i Jämtkrafts styrelse på ett politiskt mandat och inte för att hon är proffs på styrelsearbete i energibolag. Det märks när hon uttalar sig som att Jämtkraft är till för att ta in extra skatt och inte vara en del av att kunna bo och verka i kommunen.

Kerstin Arnemo: Därför kan inte Jämtkraft sänka elpriset (4 januari)

Kerstin uttalar sig också som en politiker, utan klarhet och tydlighet till exempel genom ordval som ”riskerar” och utan att precisera. Har Jämtkraft ens undersökt lagens råmärken?

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Den konkurrenslagstiftning som Kerstin vagt hänvisar till talar om att en offentlig aktör med säljverksamhet inte får underprissätta för att begränsa konkurrensen. Men det innebär att man inte får gå back ekonomiskt, utan man måste minst få täckning för de produktions- och säljkostnader man har.

I fallet med elpriserna är produktionskostnaderna några få öre/kWh varför även ett elpris på 1kr/kWh ändå skulle ge skamliga vinstmarginaler. Jämtkraft Elnät är för övrigt ett eget bolag som tar in egna pengar för att rusta upp elnätet.

Det Jämtkraft har gjort är att dela upp verksamheten i produktion och elhandel. Produktion säljer allt via elbörsen Nordpool och elhandel köper allt via Nordpool, men det är inget tvång att sälja sin el på Nordpool. 15 procent av all elenergihandel sker inte på Nordpool idag, utan det är direktavtal mellan producent och användare.

Notera att ingen lag säger att ett företag måste vinstmaximera, utan det räcker att gå med vinst och det är en stor skillnad. Det går utmärkt att tulla på sin vinstmarginal för att vinna en affär.

Så varför går inte elhandelsfolket tvärs över korridoren och köper direkt av produktionsfolket till ett äkta lokalpris – ett lägre elpris för dem som har elmätaren inom Jämtkrafts elnät? De 2 TWh elproduktion som sker i Jämtkrafts egna kraftverk räcker till cirka 100 000 villor med elbaserad uppvärmning, så varför kan inte vi kommunmedborgare få köpa från våra egna kraftverk? Energi räcker och blir troligen över också.

Annons

Annons

Det kanske är dags att påminna styrelsen i Jämtkraft, men även Östersunds styrande politiker, om vem som indirekt äger Jämtkraft. Det är nämligen medborgarna, för det är våra skattepengar som dagligen riskeras i verksamheten och det är vi som tar smällen ifall det blir ekonomiska problem och Östersunds kommun måste stötta.

Där om något finns det en snedvridande konkurrensfördel. Jämtkraft har med kommunen i ryggen, och en kommun kan inte gå i konkurs, en helt annan ekonomisk styrka än ett privatägt energibolag.

Som indirekt delägare i Jämtkraft förväntar jag mig någon form av fördel. Den skulle kunna vara att lokalpriset får ett tak om 1kr/kWh. Jämtkraft kommer göra ordentliga vinster ändå. Jämtpriset, som säljs utanför Jämtkrafts elområde, kan prissättas enligt Nordpool om de vill.

Så frågan är varför politikerna inte vill kommunmedborgarnas bästa här? Är det bara extra skattepengar som hägrar? Om kommunen behöver mer skattepengar så har de en helt egen skattesats att justera.

När utdelningen från Jämtkraft nu kommer bli mångdubbelt högre så förväntar jag mig att skatten i Östersunds kommun sänks i motsvarande grad, eller ska det nya S-styret slösa bort allt i en ideologisk lekstuga?

Per Edström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan