Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
M: Öppna sporthallarna under skolloven

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En politisk ledning behöver ha markkontakt och vara lyhörd inför medborgarnas behov och åsikter. Moderaterna hade det som honnörsord under den föregående mandatperioden när vi satt med i styret och vi kommer fortsätta på den vägen även nu under åren i opposition.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Vi har läst inlägget från Alan Barker som berör sporthallarna i Östersunds kommun och att de inte går att boka under dagtid för föreningslivet och privatpersoner, vi instämmer med de slutsatser han drar i sin text.

Öppna hallarna och låt ungdomarna röra på sig! (9 januari)

Annons

Annons

Vi två som undertecknar denna insändare har därför också skrivit en motion till kommunfullmäktige där vi tar upp Alan Barkers andemening i frågan. Tack för din inspiration!

I skrivande stund så är våra barn och elever tillbaka i skolan efter jullovet. Under den tiden skolan håller stängt så ägnar sig många av dem åt olika typer av fritidsaktiviteter, där kan vi som sagt glädjas åt Östersunds kommun erbjuder många bra möjligheter till utomhusaktiviteter i form av exempelvis spolade skridskobanor, upplysta pulkabackar och pistade skidbackar.

Detta är mycket bra för att uppmuntra våra barn och unga till rörelse och motion, men tyvärr så utesluter det lätt de barn vars vårdnadshavare inte har de ekonomiska möjligheterna att köpa tillhörande utrustning. Särskilt kännbart kan det även bli för allt fler familjer nu när konjunkturen sviktar, elräkningarna skjuter i höjden och inflationen biter sig kvar.

Aktiviteter som däremot kräver minimalt med utrustning är möjligheten att leka eller idrotta i någon av kommunens många sporthallar, men tyvärr så är dessa faciliteter som sagt som regel stängda för bokning dagtid under skolloven.

En konkret åtgärd för att få fler barn och unga att röra sig är därför att kommunen öppnar upp sporthallarna för bokning dagtid under skolloven, det gör även skillnad i hårt ansträngda plånböcker.

Annons

Spontan lek och idrottande kan även relatera i att fler barn och unga upptäcker och intresserar sig för att utöva regelbunden idrott. Frånsett de rena hälsoaspekterna så har det även gång efter annan påtalats inom forskningen att mer fysisk aktivitet stärker det kognitiva lärandet och skulle därför ytterligare förstärka barn och elevers möjlighet att nå högre i sina studier när de är tillbaka i skolan.

Vi har lagt ett förslag där vi ber att frågan utreds för att se vilka sporthallar som skulle kunna vara lämpliga för detta.

Pär Fredriksson (M)

Therese Dahlgren Ekroth (M)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan