Annons

Annons

Annons

Minnesord: Folke Landgren, Umeå/Holmsund

Folke Landgren har lämnat oss i stor sorg och saknad i en ålder av 86 år. Närmast anhöriga är makan Ingrid, barnen Göran, Tomas och Kristina samt syskon med familjer.

Folke föddes 1936 i Sinnberg som den tredje i en syskonskara på nio. Han hade en lycklig barndom full av kärlek och gemenskap. Han växte upp på en bondgård där han och syskonen tidigt fick lära sig att ta ansvar och hjälpa till med arbetet. Ansvar och arbete blandades även med mycket humor och många roliga upptåg. Otaliga är historierna om hans uppväxt och ungdomsår.

Annons

Efter sin militära tjänstgöring på F4, jobbade han bland annat åt Vattenfall som provfiskare i jämtländska fjällen och på fiskodling i Forsmo. Han jobbade en period på en trålare i Östersjön utanför Nynäshamn.

Under sin tid som student på Birka Folkhögskola träffade han sin blivande fru Ingrid. Folke fick jobb som möbelsnickare i Hammerdal, dit han flyttade med Ingrid. De gifte sig 1966 och 1968 föddes sonen Göran. 1969 flyttade familjen till Strömsund. 1972 föddes sonen Tomas och 1975 dottern Kristina.

Annons

I Strömsund fortsatte Folke att jobba med möbeltillverkning för olika företag. Han drev även, tillsammans med sin svåger, eget företag som sålde och installerade köksinredning.

För Folke var familjen och hemmet det viktigaste. Två viktiga platser var villan i Strömsund och stugan i Ingrids hemby Öjarn. Sina färdigheter inom snickeri kom till nytta i otaliga projekt – stora som små. Listan är lång på de saker som bär hans signatur. I Öjarn kopplade han av i naturen med bärplockning och fiske.

Vid sidan av jobbet hade Folke ett stort intresse av musik och spelade olika instrument när tillfälle gavs. Under sin tid i Strömsund sjöng han i kören Byfräsarna och var även aktiv medlem i Strömsunds Jazz och Bluesklubb.

2007 flyttade Folke och Ingrid till Holmsund för att bo närmare sina barn. Han glömde dock aldrig bort sitt kära Jämtland. På somrarna åkte familjen till stugan några veckor för att njuta av fjällvärlden där han trivdes bäst. Med jämna mellanrum återsåg han sina syskon i sin hemby.

Annons

Folke var mycket omtyckt av familj, vänner och bekanta. Han var en social och sympatisk person med mycket humor som hade lätt att knyta an och prata med människor. Han ställde ofta upp och hjälpte andra när det behövdes.

Som pappa var han en bra lyssnare som stöttade och uppmuntrade sina barn. Med sitt stora tålamod och lugna humör fann han oftast en lösning på problem som uppstod.

Saknaden är stor efter Folke, men det är med glädje vi minns alla fina och roliga stunder tillsammans med honom.

Familjen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan