Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Ta med dig dina barn ut i naturen!

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag rör mig ganska mycket utomhus i naturen och vildmarken, och jag måste säga att hur glad jag än blir varje gång jag ser en familj med barn ute någonstans som njuter av naturen, lika förvånad blir jag, för det händer inte så ofta. Det får mig att tänka på hur framtiden kommer att bli.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Så du bryr dig om miljön, och du återvinner och försöker använda mindre fossila bränslen och du släcker till och med dina lampor hemma och allt sånt där allt för att rädda planeten åt våra barn och barnbarn, eller hur?

Annons

Nåväl, det kommer en dag då det är våra barn och barnbarn som ska bestämma om den eller den skogen ska huggas ned eller inte, och om det eller det här djuret får jagas eller sättas på listan över hotade arter.

Annons

Eller om hela den dalen ska översvämmas eller inte, bara så att vi kan ladda våra elbilar och så vidare, och allt jag kan tänka är hur det är med någon som tillbringade hela sin barndom framför en datorskärm, och aldrig fick vara ute i skogen och plocka bär och svamp och njuta av naturen, eller laga middag vid en lägereld eller känna spänningen att se ett vilt djur, vare sig det är en ekorre, kanin eller en älg.

Varför skulle de tänka nåt annat än ”hugg ner hela skogen, varför skulle jag bry mig det är ju bara träd”, eller ”fortsätt att jaga de djuren, varför skulle det spela någon roll om de dör ut?”. Jag slår vad om att det finns andra djur du kan jaga i stället när det händer, eller gå vidare och översvämma den där dalen. ”Vad som händer med landskapet eller floden och fiskarna i den och alla djur som är beroende av hela ekosystemet runt floden – varför skulle jag bry mig om det?”

Varför försöker vi rädda och bevara planeten för nästa generation samtidigt som vi uppfostrar den på ett sätt som säkert kommer att få dem att känna sig totalt likgiltiga inför allt som har med naturen att göra?

Ta med dina barn ut i skogen och visa dem skönheten i skogen och bergen. Bli exalterad varje gång du får se ett vilt djur, även om det bara är en kanin eller ett rådjur, och lär barnen något om det, och lär dem om (och ta dem med på) fiske och jakt, och plocka bär och svamp med dem, och gör upp en brasa och laga middag med dem – visa dem att det är roligare att vara utomhus än att sitta inne och stirra på en skärm. Gör dem glada över naturen och dess skönhet.

Annons

Annons

Det kommer inte bara att göra dig och dina barn friskare, det kommer att få dig att faktiskt spendera tid med dina barn och inte sitta i olika rum hemma och stirra på skärmar.

Och vem vet om 100 år, när någon tycker att det är bättre om de hugger ner hela området och dödar alla djuren inom det och sedan översvämmar det, kan det faktiskt finnas någon som bryr sig tillräckligt om naturen för att säga nej.

Om du är någon som redan gör det här med dina barn; bra för dig – gör det oftare.

R.A

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan