Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Rädda oss från vindkraften!

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nackdelarna med vindkraften är många, men det som sällan debatteras är den förstörda naturen och förstörda liv för människor som får den i sin närhet. Är det så illa i vårt land att de mjuka frågorna i form av psykiskt lidande prioriteras bort i förmån för tekniska och ekonomiska frågor? Det verkar tyvärr så.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Vi är väldigt många som mår dåligt av hotet av den pågående invasionen av vindkraft i Jämtland.

Vi är inte klimatförnekare, vi är de som ser konsekvenserna av vindkraften på nära håll. Vår framtidstro slås i kras, sorgen över skövlingen av naturen växer sig djup. Vi ser kraften från de ekonomiska intressena som med stora resurser jobbar hårt för att påverka politiker och krossa motståndet för att kunna jubla över lönsamma investeringar. Investeringar som ofta hamnar i utländsk ägo.

Annons

Annons

Det blir allt fler förstörda områden, ett virrvarr av snurror, vägar och ledningsgator med en utsatt och plågad befolkning som följd. Samtidigt som skövlingen och utnyttjandet av Norrland fortsätter och människor får sina liv förstörda så kan det generera stora vinster i främmande länder. Hur kan man acceptera det? Hur ska vi kunna acceptera det?

Norrland producerar redan enorma mängder med el där våra älvar har offrats. Det räcker nu. Det räckte för länge sedan.

Med det stora motståndet från befolkningen i landsdel efter landsdel, kommun efter kommun, så borde politiker inse att motsättningarna är för stora för att vindkraften ska kunna vara ett alternativ. Här är det frågan om direkta, stora konsekvenser som man redan vet om och framtida som man inte känner till.

Nu finns det som tur är en del kloka kommuner som lyssna på lokalbefolkningen och lägger in vetot mot vindkraft. Men i Bräcke och Ragunda kommun har man bestämt sig för att inte lyssna på lokalbefolkningen utan istället med stora öron lyssna på giriga markägare och vindkraftsbolag.

I Bräcke tar man till och med tillbaka ett redan inlagt veto på grund av påtryckningar från en markägare med ekonomiska intressen, märkligt.

Inget veto mot planer för vindkraft på Kusberget (16 november 2022)

Annons

Annons

Politiker som röstat för etableringar av vindkraft borde åtminstone vara så pass uppriktiga att de säger ”vi offrar er och vår natur”, med en motivering om varför. Vilka värden är så stora att man offrar naturen och lokalbefolkningen?

Vart finns media i detta? Varför skrivs det så lite om det stora motståndet mot vindkraften, om den drabbade befolkningen, den förstörda naturen och de stora ekonomiska intressenterna som får verka utan ifrågasättande?

Om de ekonomiska intressena får fortsätta att härja i Norrland kommer befolkningen tillsammans med enorma områden av naturen att offras.

Snälla, låt inte detta ske!

Norrlänning

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan