Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Vindkraften försämrar elsystemet

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”De kommuner som ger klartecken till nya vindkraftsprojekt bidrar till att pressa elpriset ytterligare”, hävdar Daniel Badman, vd för Svensk Vindenergi.

Ny vindkraft sänker elkostnaden med 1,2 miljarder i Jämtland (19 december)

Fram tills för något år sedan översteg elpriset sällan 50 öre/kWh. Vad Badman pratar om nu är att pressa ned priset från 4 kr/kWh till 3,75 kr/kWh. Den väsentliga anledningen till de senaste årens prisökning stavas vindkraft.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Svenska staten har på olika sätt gynnat och subventionerat vindkraft på bekostnad av bland annat kärnkraft. Omvärldsfaktorer påverkar naturligtvis även svenska energipriser, men om den kärnkraft som i förtid lagts ned under de två senaste mandatperioderna funnits kvar, skulle elpriserna ha varit ungefär hälften så höga som de är idag enligt Energiforsk (rapport 2022-05-20).

Svensk Vindenergi har inte till uppdrag att främja svenska elanvändare eller att verka för låga energipriser. Uppdraget är att främja en fortsatt exploatering av Sveriges territorium till förmån för investerare, i huvudsak utländska företag, med vinstmaximering som huvudsakligt intresse.

Ett robust elsystem kräver planerbar baskraft – vattenkraft, kärnkraft eller fossilkraft. Här skapar vindkraften problem som Badman förtiger. Antalet störningar i elsystemet ökar snabbt med utbyggnaden av icke planerbar kraft. Enligt Svenskt Näringslivs scenarioanalys kan antalet systemkritiska timmar i framtiden bli över 5 000 timmar per år – på gränsen till blackout mer än varannan dag!

Att med marknadsföring vilseleda svenska folket och lokalpolitiker, nu när Sverige har en pågående energikris, är mer än oansvarigt. Badmans uppmaning till lokalpolitiker i hela Sverige att tacka ja till vindkraftsexploateringar med argumentet att vindkraft sänker elkostnaden i Skåne med 27,5 öre per kWh och 32 öre per kWh i Norrköping har passerat gränsen för det bisarra.

För att elsystemet ska fungera krävs planerbar baskraft, annars kollapsar det. Den vindkraft som Daniel Badman och Svensk Vindenergi marknadsför försämrar bara elsystemet. Det som krävs är att det stabila elsystem vi en gång hade måste återställas.

Torbjörn Sjödin, ordförande, Madeleine Staaf Kura, Riksföreningen Motvind Sverige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan