Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Replik: Arbetsförmedlingen brister i många kärnuppdrag

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I en replik slår Arbetsförmedlingen ifrån sig kritiken från Företagarna om att myndigheten inte klarar av det uppdrag de fått.

Alla aktörer på arbetsmarknaden måste samverka (16 januari)

Annons

Annons

Företagarna finns också i hela landet och vi är väl medvetna om att Arbetsförmedlingens uppdrag är både omfattande och svårt. Vi vet också att det fungerar olika väl runt om i landet. Trots det är den sammantagna bilden att Arbetsförmedlingen brister i många viktiga kärnuppdrag, däribland matchning.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Vi får ta del av betydligt fler berättelser än vi skulle önska där företag får kandidater till jobb utan någon matchningsinsats alls – de vet knappt vilket yrke det handlar om. Samtidigt visar forskningen att ju svagare koppling till arbetsmarknaden en sökande har desto viktigare är matchningsinsatsen.

Dialogen med små och medelstora företag saknas vilket leder till stora brister i Arbetsförmedlingens upphandling av utbildningar. Varför inte skaffa kunskap om vilka behov som verkligen finns? Resultatet blir i stället att individer deltar i skattefinansierade insatser som inte leder till jobb.

Företagarna instämmer helt i att det krävs samarbete och kreativitet från alla aktörer för att lösa kompetensbristen. En förutsättning för det är att den ansvariga myndigheten är ödmjuk nog att erkänna att den behöver hjälp.

Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Jämtland-Härjedalen

Catharina Bildt Grape, expert migration, integration och arbetsmarknadsfrågor

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan