Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Inget intresse för att skydda visselblåsare

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

För drygt ett år sedan fick vi en visselblåsarlag. De viktiga delarna trädde inte i kraft förrän i juli respektive december förra året.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Sverige var enligt beslut i EU tvingat att införa lagen men gjorde det ändå ett halvår för sent, vilket väl tyder på att våra makthavare inte är särskilt intresserade av att visselblåsare ska skyddas. Historien visar att det är visselblåsarna som råkar värst ut.

Annons

Annons

Lagen stadgar att bland annat myndigheter och domstolar med minst 50 anställda ”är skyldig att ha interna rapporteringskanaler och förfaranden för rapportering och uppföljning” när det gäller möjligheter för anställda att anmäla tokigheter som pågår.

Lagen är emellertid så oklart skriven så inte ens mycket insatta jurister kan klargöra vad som gäller utan att det krävs prejudikat, alltså domar från domstolar, vilket betyder att en visselblåsare faktiskt inte vet om han eller hon har något skydd mot sin arbetsgivare. Vem vill då chansa?

Enligt visselblåsarlagen ska Arbetsmiljöverket utöva tillsyn av tillämpningen av lagen. Verket har emellertid inte fått en endaste krona extra för den verksamheten, varför det inte lär blir fråga om så värst mycket tillsyn.

Min slutsats är att regering, oavsett vilken, samt de högsta befattningshavarna hos myndigheter och domstolar, inte är intresserade av att visselblåsare ska skyddas.

Mats El Kott

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan