Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Den nya regeringen ägnar sig åt historierevision

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nyligen påstod finansminister Svantesson (M) i ”Agenda” att beslutet om att ta bort amorteringskravet för bolån togs då man trodde att inflationen skulle vara 3 procent.

Men 6 september hade inflationen stigit till 9 procent; ändå skriver Moderaterna denna dag i en pressrelease att man kommer att pausa amorteringskravet. Ett angenämt vallöfte för nyblivna bostadsägare.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Bild: Tim Aro/TT

Här är det något som inte stämmer i Svantessons historieskrivning. Inflationen var alltså 9 procent, inte 3 procent, ändå presenterades löftet. Jag ser några möjliga förklaringar:

Bristande kompetens. I september förstod man kanske inte problemet, man kanske inbillade sig att inflationen drastiskt skulle gå ner till 3 procent.

Lögn. Finansministern förstod problemet men hon och M for helt enkelt med osanning 6 september; det var ett stundande val och alla löften oavsett om de var sanna eller lögnaktiga skulle kunna locka väljare.

Detta löfte har egentligen samma karaktär som övriga löften om stora sänkningar av drivmedelspriser och ett elprisstöd redan i november.

Frågan är – tillåter verkligen politikers och partiers värdegrunder att man inför ett val lovar saker som man redan vet att man inte kan genomföra? Kan det verkligen vara så? Nej, det känns bättre för mig som väljare att förklara orsaken med bristande kompetens.

Att man som Svantesson i efterhand försöker förklara orsaken till löftet med krystade osanningar är direkt pinsamt. Men å andra sidan, historierevision verkar vara legio i den nya regeringen.

Annons

Annons

Ta till exempel kärnkraftsuppgörelsen från 2018 som många partier var med på, den har M och KD helt enkelt glömt bort att de gjort. Nu försöker man inbilla väljarna att alla kärnkraftsbeslut togs av den gamla regeringen.

Man kanske har lärt sig av det gamla östblocket att historierevision kan löna sig och tror att vi väljare har väldigt kort minne.

Bengt Sjödin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan