Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Kvinnostrejk: Mäns våld är mäns ansvar!

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det finns saker som inte är politiska utan självklara. Som att man inte kissar på golvet inomhus, man tar inte folks lunchlådor och man är snäll mot barn. Det där sista, att vara snäll mot barn kan omvändas till att man inte ska utsätta barn för våld.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Trots det är det var samhället gör dagligen i hela landet. Barn tvingas till umgänge eller, ännu värre, flytta, till en våldsutövare eftersom hen måste ha en tät och god relation till båda sina föräldrar.

Betänk det där en stund. Sveriges socialtjänst och rättsväsende anser att ett barn måste umgås med en person som utövat våld mot hen eller hens andra förälder.

Annons

Annons

Låter det rimligt? Är detta något som ska tillämpas på andra brott? ”Näe, men nu Pelle eftersom Nisse misshandlade dig grovt utanför krogen så anser rätten att ni båda ska gå ut och ta en öl tillsammans nästa gång så ordnar det sig nog.”

Självklart inte. En normalt funtad person inser snabbt att det inte är rimligt. Man tvingar inte våldsutsatta att umgås med en våldsutövare bara för att våldsutövaren vill det. Det är orimligt, som Kishti Tomita skulle ha skrikit.

Men trots det sker det. Varje dag. I hela landet.

För någon vecka sedan dog ett barn i Luleå på grund av detta. Där ansåg rätten att pappan i och förs sig brast i sitt föräldraansvar och det fanns flera orosanmälningar rörande våld, men rätten tyckte att pojken behövde ha en god relation med sin pappa och dömde barnet till umgänge med pappan i två timmar. Under dessa två timmar dog barnet.

Återigen – det är orimligt! Det är inte värdigt ett land som Sverige att dag efter dag hantera barn som leksaker som kastas runt utan egenvärde.

Märta Stenevi (MP) lyfte frågan under partiledardebatten häromdagen och Östersunds kommunalråd Effie Kourlos (C) lyfte det på kommunstyrelsen förra veckan. Båda krävde att politiken agerar och skyddar barnen som idag står helt rättslösa men var är alla andra röster?

Efter misstänkta mordet på 8-åringen i Luleå: Östersunds kommun gör en översyn (19 januari)

Och, framför allt, var är alla män? Varför är det, återigen, bara kvinnor som verkar mot mäns våld? Mäns våld är mäns ansvar och inte en kvinnofråga!

Så länge män kategoriskt vägrar ta sitt ansvar för våldet kommer det aldrig bli bättre.

Susanne Persson, Kvinnostrejk Östersund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan