Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Nu är det undersköterskornas tur att få ett lönelyft!

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Regionråden fick höjt arvode med 4 000 kronor för kommande mandatperiod. Vi undersköterskor fick 400 kronor för 2022...

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Innan jul startade vi uppropet för oss undersköterskor som känner oss exkluderande efter att man satsat stort på sjuksköterskorna. Vi skapade en namninsamling där vi snart fått 470 underskrifter.

Ulrika Wassberg och Ida Edström är båda undersköterskor i regionen. "Vi känner oss exkluderade" säger Ulrika, och Ida instämmer och påpekar att det är viktigt att regionen steppar upp och blir en attraktiv arbetsplats för undersköterskor.

Annons

Annons

Det är nästan så att man skäms över hur man uttalar sig i ÖP:s artikel om höjda arvoden inom regionpolitiken: ”Det är rimligt att arvodena ligger i nivå med kommunerna i länet och regionerna i Norra Sverige”, säger Bengt Bergqvist (S) som får drygt 4 000 kronor mer i månaden.

Här är politikernas nya arvoden – i samma nivå som sjuksköterskornas lönelyft (6 december 2022)

Vore det inte rimligt att även undersköterskelönerna i regionen låg i nivå med övriga landet – både i norr, söder, öster och väster? Det är mycket ledsamt att se hur man behandlar sin personal i regionen, vi som står på golvet och tar emot er när ni blir sjuka, vi som jobbar i team med sjuksköterskor och läkare. Hur kan man gå ut med detta och bara köra över oss?

Och hur har man tänkt locka fler medarbetare till regionen med en ingångslön som undersköterska på 22 500 kronor och med en löneutveckling på 400–500 kronor per år?

Utvecklingen gällande ingångslön och arbetsmiljö måste höjas och bli bättre. Detta för att vi undersköterskor ska vilja stanna kvar i regionen. Bristen på undersköterskor väntas bli 136 000 fram till 2026 – det är om tre år!

Annons

Vi hoppas nu att man värnar om sina undersköterskor i regionen. Och att det syns i våra lönekuvert med lika stor satsning som regionpolitikernas, redan våren 2023!

Annons

Vår yrkesroll och vårt ansvarsområde kommer att bli mycket tydligare när vi undersköterskor får en skyddad yrkestitel från och med 1 juli i år. Vilket också borde höja statusen då även patientsäkerheten höjs. Detta tycker vi ska bidra till ett lönelyft och en trygghet med legitimerade undersköterskor!

Ulrika Wassberg, Ida Edström, Elisabeth Melander, Jenny Eliasson, Sanna Grönlund och Charlotte Lundvall, undersköterskor på centraloperation, Region Jämtland Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan