Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Barn tvingas till umgänge även i Jämtlands län

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det har nog inte undgått någon att en 8-årig pojke från Luleå miste sitt liv under ett umgänge med sin pappa för en dryg vecka sedan. Pappan sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Enligt uppgifter har det varit en långvarig vårdnadstvist mellan pojkens föräldrar där mamman tilldömts ensam vårdnad och pappan fått rätt till umgänge. Detta trots återkommande orosanmälningar från skolan, andra anhöriga och även polisen, som träffat pojken i samband med när pappan skrikit och bankat på mammans dörr.

Annons

Att barn tvingas till umgänge med en våldsutövande pappa är inget unikt, det är något som vi inom Kvinnojouren Jämtlands län har påtalat och protesterat mot under alla år. Inte minst i de fall där socialtjänsten ligger på om umgänge med den våldsutövande pappan när barnet lever skyddat tillsammans med sin mamma.

Annons

Vi anser att det är anmärkningsvärt att vi fortsätter att utsätta barn för fara genom att tvinga dem till umgänge, oavsett vad barnet själv vill. Detta trots att Barnkonventionen varit lag i snart tre år. Om det i motsatta fallet är ett barn som vill träffa en motvillig pappa, så finns inga tvångsmedel för att tvinga pappan till umgänge.

Vi träffar varje vecka kvinnor vars barn inte vill träffa sin våldsutövande pappa. Barn som tydligt beskriver sin rädsla, sin motvilja och den maktlöshet som de känner när de tvingas av samhället att umgås med sin pappa. Barnen får inte sällan beteendeproblem, blir utåtagerande, regredierar i sin utveckling och får depressiva symtom.

Barn är rättslösa, otroligt utsatta och vi riskerar återkommande att barn i Jämtlands län blir mördade av sin egen pappa. Vi välkomnar en översyn av detta inom Östersunds kommun och hoppas att resten av länets kommuner tar efter.

Efter misstänkta mordet på 8-åringen i Luleå: Östersunds kommun gör en översyn (19 januari)

Annons

Mäns våld mot kvinnor leder ofta till vårdnadstvister där utredningar klarlägger att mamman utsatts för våld, men i den parallella utredningen om barnets bästa så existerar inte längre våldet, utan kallas för konflikter eller samarbetsproblem mellan föräldrarna. Maktperspektivet tenderar att försvinna och våldet förklaras i stället som situationsbetingat och ömsesidigt, det vill säga att kvinnan ses som en del av problemet och skuldbeläggs.

Vi ser med stor oro på att länets kommuner använder sig av denna förklaringsmodell.

Mäns våld mot kvinnor handlar om makt och kontroll. Makt och kontroll som ofta fortsätter att utövas även efter separation med barnen som medel. Barnet har rätt till båda sina föräldrar, men föräldrarnas rätt till barnet kan aldrig väga tyngre än barnets säkerhet och liv.

Kvinnojouren Jämtlands län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan