Annons

Annons

Annons

Minnesord: Nils Krantz, Rind, Gällö

Nils Krantz har i den aktningsvärda åldern av 93 år lämnat oss med stor sorg och saknad efter ett långt och strävsamt liv.

Annons

Han föddes i Lönningsberg 1929, som näst yngst i en barnaskara på fem syskon. Efter skolåren i Stugusjön jobbade han mycket i skogen med bland annat kolkörningar och även hemma i lantbruket, vilket han hade stort intresse för. Han gick Torsta lantbruksskola då det var tänkt att han skulle ta över gården där hemma. Han var även ungdomsledare i 4H med vistelse i Tornedalen.

Annons

Nils fick även möjlighet att praktisera på en stor mjölkgård i Molkom, Värmland.

Annons

I början på 60-talet gick han dock en omskolningskurs för motorlindare i Bispgården, och där träffade han Ingrid, vår mamma.

Efter en kort tid i Strömstad så flyttade dom till Jämtland och Hunge, där han skötte om kvarnen och kraftstationen. På den gården startade han även sin firma Krantz El & Mek, som reparerade elmotorer åt folk runt om i bygden. Den firman som senare blev Tvätt & Frysservice, som han och en kollega drev fram till hans pension, för att sedan bli ihopslagen med Östersunds hushållsservice.

I slutet på 60-talet så flyttade vi till Grytan där vi bodde under vår uppväxt och skolgång. Nils engagemang har gått som en röd tråd genom hela hans liv. Han var i flera år klasspappa i Hem och Skola. Han var med och startade ridklubben i Brunflo, samt involverad i GDV, gammeldansens vänner.

Pappa ställde alltid upp för oss barn, både sina egna och andras då det gällde utförsåkning med mera. En sak som bör omnämnas, är att han renoverade vårat hus i Grytan. I mitten på 70-talet så skötte han allt, jobbade heltid, handlade och lagade mat till oss barn. När vi ätit middag åkte vi upp till bygget, där han fixade sysselsättning till oss barn så han kunde snickra ostört en stund, för att sen packa ihop och åka hem och se till att vi kom i säng.

Annons

Ett bevis på hans enorma tålamod och kärlek till allt han gjort.

I slutet på 80-talet så träffade han Karin och dom köpte sedan ett torp i Rind, där dom drev lite jord- och skogsbruk. Där fick han också sluta sina dagar lugnt och stilla.

Barnen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan