Annons

Annons

Annons

Östersund

Minnesord: Göran Winberg, Östersund

”Morbror Göran” finns inte längre! Den 11 januari 2023 somnande Göran Winberg in lugnt och stilla efter en tids sjukdom, 86 år gammal.

Lillebror till vår mamma men mera av storebror åt oss, Hans och Margaretha, blev han en mycket betydelsefull person i våra liv.

Med sig hade han sin militära yrkesbana och sin folkskolelärarutbildning, sitt musikintresse och engagemang i all annan typ av kultur som litteratur och bygdekultur. Morbror Göran blev ett begrepp för alla våra barn och barnbarn, till antalet idag motsvararande en hel pluton.

Annons

Annons

Friluftsliv präglade vår uppväxt med Göran. Utförsåkning i Bydalen, längd i ÖSK-spåren, fjällvandring med bärplockning. Höjdpunkten under ett antal år var fjällturen under vårvintern, på skidor till Sylstationen, där många av våra släktingar samlades på påskafton och där Göran bjöd på rökt öring. Doften av rökt fisk spred sig i matsalen, och många av de övriga gästerna tittade avundsjukt på vår måltid när de själva åt av sin frystorkade korvstroganoff. Öringen hade Göran själv fiskat och rökt.

Margaretha fostrades av Göran till trygghet i vattnet trots storsjöodjur och timmerstockar. Flytvästar fanns inte då men inlärning av sjösäkerhet blev desto viktigare. Att en åra kunde lossna eller gå av ingick i kunskapen. Vi körde ikapp med metatablettsbåtar och tränades som cirkusartister i romerska ringar och trapetser samt klättring i granar och tallar.

Musikaliskt drev vi varandra till konkurrens. Göran hade ett totalt gehör och Margaretha kunde bara spela efter noter.

Göran och Hans gjorde en hel del resor tillsammans på äldre dagar. En spännande och intressant resa gick till Svalbard och Spetsbergen. Med geväret på ryggen vandrade och paddlade de och spanade efter isbjörn. Isbjörn livs levande fick de se - men på långt håll.

I tonåren då alla kärleksproblem kom var han den som förstod bäst och kunde trösta inte minst genom att öppna dörrarna till litteraturens betydelse. Som vuxen inser vi att hans politiska klarsynthet och mod att bjuda motstånd och ta diskussioner, även om det var obekvämt, är en förutsättning för en sund politisk utveckling i ett samhälle.

Annons

Morbror Göran blev ett begrepp i vår stora familj. Alla barn skulle behöva en morbror Göran! Tack för allt han gav och gjorde för oss. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

Hans Wirén och Margaretha Lööf-Johanson

Syskonbarn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan