Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Vi 57:or har inga idrottshjältar som kan få riksdagen att göra om och göra rätt

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Om det hade varit 56:orna som retroaktivt blivit av med det förhöjda grundavdraget, och fått en egen skattetabell som ger i snitt 2 000 kronor mer skatt i månaden så hade svenska folket gått man ur huse i gula västar, och ställt traktorer på gator och vägar för att orsaka kaos.

Stackars Stenmark, Borg och Wassberg, hur ska dom klara sig nu? (Linda Haglund och Frank Andersson har ju tyvärr lämnat oss alltför tidigt)

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Vi 57:or har inga övernaturliga idrottshjältar som kan sprida stjärnglans över en hel årskull, och få riksdag och regering att göra om och göra rätt. Vad är travkuskarna Stefan Söderqvist och Stefan Melander, hockeyspelaren Harald Lückner och boxaren, som mer påminde om en staty, Anders ”Lillen” Eklund i jämförelse med oräkneliga världscup- och Wimbledonsegrar, VM-guld och OS-guld från de underbara 56:orna?

Annons

Annons

57:orna får luta sig mot några före detta politiker, med tveksamt rykte och inte, för oss, helt fördelaktiga åsikter om skatter. Lars Ohly slirade lite på sanningen när han hävdade att han spelat fotboll mot Nacka Skoglund och som Vänsterpartist ligger ju skatter honom varmt om hjärtat. Mona Sahlin tycker att ”Om man är socialdemokrat, då tycker man att det är häftigt att betala skatt”. Att hon senare hamnade hos Kronofogden med en skatteskuld på 360 000 tyder ju dock på något annat.

"Pensionsmyndigheten informerade om de ändrade reglerna samma dag som beslutet fattades. "

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Många 57:or planerade att gå i pension 2022 och fattade sina beslut i god tid innan 65-årsdagen. Då tyckte riksdagen att det var en bra idé att ändra regelverket genom ett beslut den 31 maj, när nästan hälften av 57:orna redan fyllt 65 och många checkat ut. Pensionsmyndigheten informerade om de ändrade reglerna samma dag som beslutet fattades. Det var ganska många 57:or som då ansökt om, och beviljats pension på de villkor som de trodde skulle gälla.

Normalt sett brukar det finnas övergångsregler för att förhindra att hela årskullar drabbas av ett nytt regelverk, men nu handlade det ju om 57:orna så det struntade lagstiftaren i. Usama Bin Laden, Ernst Kirchsteiger, Martin Timell och Dr Alban föddes 1957 så man tyckte väl att lite mer skatt kunde 57:orna hacka i sig som straff.

Annons

SPF Seniorerna är såvitt jag vet de enda som rasat mot det här haveriet genom en skrivelse till berörda departement, riksdagsutskott och myndigheter. De hävdar att cirka 100 000 personer riskeras att drabbas av ”statens bristande förmåga att synkronisera välfärdssystem och regler”. 57:orna betraktas nämligen av staten som pensionärer i alla andra avseenden, utom vad gäller det förhöjda grundavdraget. Hur är det man säger? Gör om, gör rätt!

Mats Wilhelmsson, pensionerad 57:a

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan