Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Frossa i grönt för miljöns och klimatets skull

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att frossa i grönt och njuta av vegetariska rätter är det viktigaste du kan göra för att äta miljö- och klimatsmart. När du väl köper kött är ekologiskt bäst, eller svenskt naturbeteskött.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

När du köper ekologiskt så bidrar du till gladare djur och mindre gifter, vilket leder till att allt fler fåglar, blommor, bin och fjärilar trivs. I länder som Brasilien behöver då mindre regnskogar skövlas, eller människor förgiftas, när de plockar dina bananer eller skördar bönorna till ditt morgonkaffe.

De flesta hav är så hårt fiskade att våra vanligaste matfiskar håller på att ta slut. Enligt WHO är i dag nästan 90 procent av alla kommersiella fiskbestånd antingen maximalt utnyttjade eller överfiskade. Redan om 40 år kan haven vara alldeles tomma på matfisk om vi inte gör något, nu. Odlad fisk är tyvärr inte lösningen på problemet eftersom fiskfodret ofta består av en massa – just det – fisk.

Men det finns faktiskt fisk och skaldjur man kan äta med gott samvete. Välj i första hand de sorter som är miljömärkta med Krav eller MSC (Marine Stewardship Council). Den miljömärkta fisken kommer från hållbara bestånd och håller inte på att fiskas ut. Genom att välja miljömärkt fisk skapar du efterfrågan och påverkar utbudet i din butik.

Galet nog så åker en hel del mat rakt ner i soporna. Planera dina inköp, gör matlådor ibland och lita mer på dina egna sinnen än bäst före-datum.

Klimatet och den biologiska mångfalden hör ihop – gör något du med och hjälp till att rädda vår planet.

Anna Andrée, Strömsund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan