Annons

Annons

Annons

Östersund

Minnesord: Harriet Melin, Dalby

Harriet Melin har insomnat i en ålder av 92 år. Efter ett långt och innehållsrikt liv har hon nu dansat färdigt. Närmast sörjande är dottern Catharina med familj, systern Monica Lindberg samt systersönerna och systerdottern med familjer.

Annons

Harriet Melin är ett välkänt namn för flera generationer dansare i Östersund. I det gamla teaterhusets sal 4 startade Harriet sin balettskola 1948 och drev den sedan i över tre decennier, förutom under 1949 när Harriet studerade för danspedagogen Jenny Hasselquist i Stockholm.

Harriet var född i Östersund och växte upp i den jämtländska huvudstaden tillsammans med sina föräldrar Dagmar och Sven samt sin yngre syster Monica. Både Harriet och Monica ingick i unga år i barnteatergruppen Östersundsbarnen, där Harriet ofta stod för såväl dans som koreografi.

Annons

Familjen var mycket involverad i Harriets balettskola. Eleverna dansade till mamma Dagmars pianospel och uppträdde i de mest fantastiska kreationer sydda av Dagmars moster Elsa ”Etta” Andersson, som ofta utgick från Harriets egna skisser. Pärlor och paljetter, sammet och tyll – detta var vardag i det melinska hemmet på Kyrkgatan.

Annons

Varje år höll Harriet en balettuppvisning som fyllde teatersalongen och var en efterlängtad höjdpunkt i Östersunds kulturliv. Otaliga är de flickor, liksom ett mindre antal pojkar, som har dansat balett hos ”tant Harriet”. Många av dessa har sedan gått vidare inom dansen i sina yrkesliv.

Förutom hos Jenny Hasselquist studerade Harriet även vid Royal Academy of Dancing (RAD) i London och hos exempelvis Zenta von Knorring, Gunhild ”Lulli” Svedin och Lilian Karina. Hon deltog även i Svenska danspedagogförbundets fortbildningar, där hon drillades av bland andra Maurice Béjart. Under dessa utbildningar fann hon många vänner från hela Sverige och flera av dem behöll hon kontakten med under sitt långa liv.

1972 tilldelades Harriet Östersunds kulturstipendium. Pengarna använde hon bland annat till en studieresa till en balettfestival i Bulgarien, varifrån hon kom hem helt uppfylld av balett. Hon hade ”tittat på balett, pratat om balett, läst om balett och drömt om balett”!

Inom familjen är vi flera som har tagit våra första danssteg hos Harriet – systern Monica förstås, med barn, men framför allt dottern Catharina. Efter att ha gått i sin mammas lära under hela sin uppväxt utbildade hon sig vid Balettakademien i Stockholm för att sedan arbeta som dansare. Idag arbetar Catharina själv som danspedagog och koreograf i Malmö.

Annons

Efter många år i Göteborg flyttade Harriet så småningom till Dalby utanför Lund för att bo närmare sin dotter med familj. Det blev hennes sista hem.

Men nu är stunden kommen. Nu får vår kära moster Harriet vila fötterna, i sin himmel av svanar från Bolsjoj.

För familjen:

Elisabeth Lindberg, systerdotter

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan