Annons

Annons

Annons

Kommunens byggen blir dyrare

Debatt
Thomas Fuchs: Rena stolligheter bland byggnotorna i Östersund

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

ÖP:s journalist Jeanette Fundin har beskrivit att byggnotorna för några byggprojekt i Östersunds kommun överstigit kalkylerna med 221 miljoner. Detta är tyvärr en klar underdrift.

Lista: Satsningarna i Östersund blir allt dyrare – 221 miljoner mer än beräknat (6 februari)

Östersunds kommuns sektorchef beskriver att kommunen inte har skadats så mycket som andra har gjort. Samma sektorchef bedyrade för två år sedan att de hade kontroll på byggkostnaderna samt var mycket nöjda med resultatet av de upphandlingar som utförts som förhandlingsupphandlingar på löpande räkning. Inga lokala entreprenörer ansågs kvalificerade att utföra de i tidningen redovisade entreprenaderna.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Undertecknad har tidigare redovisat att utifrån säkra indikationer så kommer de nu redovisade byggprojekten få en slutnota på flera 100 miljoner mer än de kostnader som sektorchefen och dennes chef då redovisade.

Byggprojekten i Östersund dränerar kommunens ekonomi (6 september 2022)

Sektorchefen och dennes chef bedyrade också att de anlitat spetskompetens för att säkerställa kostnadskontroll och utförandekontroll av ombyggnad nämndhuset vid Rådhuset. Redovisa nu vilka personer det är som innehar denna spetskompetens. Redan 2020 krävde jag att ansvariga skulle få gå med omedelbar verkan.

Gör om upphandlingen av rådhusrenoveringen! (14 december 2020)

Annons

Nu ser vi kommuninnevånare resultatet av denna underlåtenhet. Men det är aldrig för sent att agera. För varje vecka som går så tjänar vi skattebetalare med råge in det eventuella skadestånd som tjänstemännen får i avgångsvederlag.

Annons

För att exemplifiera några av de stolligheter man hittat på kan nämnas evakueringen av gamla Rådhuset för åtgärd av bland annat brandsäkerheten och värmesystemet.

Rådhuset måste evakueras – brandfara upptäckt: ”Inte bra” (9 november 2022)

Brandsäkerheten är fullt tillräcklig med hänsyn till att i denna typ av lokal som Rådhuset representerar, så har i hela Sverige ingen allvarlig personskada eller dödsfall på grund av brand eller rök inträffat de senaste 50 åren. Nada, ingen, zero, noll. Ändå ska man åtgärda säkerheten. Man ser spöken som inte finns.

De skador som skett i denna typ av lokaler har berott på fylleslag, feströkning inomhus och droger i samband med fester. Jag förutsätter att detta inte sker i Rådhuset.

Åtgärden kan helt enkelt förklaras med att det kan påskinas att mer åtgärder tagits in i projektet (trots att de inte behövs) och därmed fördyrat Rådhusprojektet med säkert 50 miljoner.

Och då har ingen ännu tagit upp och granskat vattenverksprojektet. Från 300 till 1 300 miljoner kronor på två år. Upphandlat med samma metod, det vill säga löpande räkning av NCC. Denna företeelse är ett hån och förakt mot vanligt folk.

Regionen klarade för ett år sedan av att åtgärda problem med att avskeda chefer och därmed åstadkomma mycket snabba förbättringar. Nu är det dags för Östersunds kommunchef att agera. Du har haft fakta på bordet i minst två år. Det finns inga bortförklaringar längre.

Thomas Fuchs

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan