Annons

Annons

Annons

Kommunens byggen blir dyrare

Insändare
Haverikommission måste granska de dyra byggprojekten

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tack Christina Hedin att du uppmärksammat oss skattebetalare och Östersunds kommun på de skyhöga projektkostnaderna. Kommunstyrelsens ordförande Niklas Daoson (S), den ytterst ansvarige, verkar dock ta det med ro. Han menar: ”Det går inte på sikt att saker blir så här mycket dyrare”.

Oro för dyra projekt: ”Hissnande mycket pengar” (6 februari)

Han fullföljer med att konstatera att Östersunds kommun har stark ekonomi. ”Men tappar vi kontrollen över investeringar, i en situation när de är så stora, så kan det faktiskt gå fort utför”. Daoson tycker uppenbarligen att allt är under kontroll.

Annons

Annons

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Den minnesgode kommer säkert ihåg ombyggnaden av Palmcrantzskolan för två år sedan. Beräknad till 60 miljoner kronor. Slutnotan blev minst det dubbla.

Renoveringen av Palmcrantz skulle kosta 60 miljoner – så blev notan den dubbla (24 september 2020)

Det var inte då, lika lite som nu, att byggpriser, inflation eller något annat, gjorde att budgeten sprack. Orsaken är den typ av upphandling som Östersunds kommun gör; det går inte upphandla till 100 procent löpande räkning.

Föredömligt av ÖP att granska kommunen, men tro inte på alla uppgifter ni får. Lugnviksskolan håller inte budget. Evakueringskostnad är inte medräknad i era uppgifter, projektet ska plussas på med minst 70 miljoner kronor.

Lista: Satsningarna i Östersund blir allt dyrare – 221 miljoner mer än beräknat (6 februari)

Annons

Annons

Christina Hedin ser detta i ett större perspektiv. Naturligtvis blir det konsekvenser när politiska beslut inte följs. Det kan inte vara så att politiker prioriterar, tar beslut utifrån beräknade kostnader. Men utfallet blir något helt annat. Följden blir att viktiga prioriteringar inte kan genomföras. Den demokratiska processen riskerar att urholkas.

Det är inte på sikt något måste göras. Det är nu! Östersunds kommun måste skapa en haverikommission med kompetens utifrån som utreder vad som felats och tillsätter nödvändig kompetens.

Återigen tack Christina Hedin och Vänsterpartiet!

J

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan