Annons

Annons

Annons

Kommunens byggen blir dyrare

Insändare
Svaret om de dyra byggprojekten väcker många frågor

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Frågor med anledning av förvaltningschef Örjan Jervidals svarThomas Fuchs debattartikel:

Enligt Jervidal är en förklaring till att kostnaderna för projekten ofta blir högre än man förväntar sig, att politikerna tar investeringsbesluten i ett skede då man egentligen inte vet vad den slutliga kostnaden blir, bara att det blir dyrare, och att man gör det för att inte slösa med intern arbetskraft, det vill säga för att spara pengar.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Om inte den preliminära investeringsbudgeten innehåller ett stort antal brasklappar med sannolika fördyringar, för ju Jervidal nämnden och fullmäktige medvetet bakom ljuset, och det vill jag ju inte tro att han gör.

Eftersom tjänstemännen rimligen är kunnigare än de folkvalda om projektering och kalkylering vore det väl därför lämpligt att låta ett generellt, erfarenhetsgrundat påslag, ingå redan i den preliminära investeringskalkylen. Gör man det? Och hur väl stämmer i så fall påslaget med skillnaderna mellan slutpriserna och grundkalkylerna för tidigare projekt?

Om det stämmer att kostnaden för vattenverksprojektet har ökat från beräknade 300 miljoner till 1 300 miljoner och att projektet upphandlats på löpande räkning, måste man fråga sig vem som är ansvarig för det. Med tanke på att det är ett omfattande och i flera avseenden speciellt projekt var det nog inte så klokt att ta det på löpande räkning.

Men kanske var det det enda alternativet, vilket i så fall var ett allvarligt varningstecken. Var Jervidal och hans medarbetare medvetna om riskerna med projektet, och i vilken utsträckning informerades det politiska styret innan man antog det slutliga anbudet?

Annons

Jervidal säger att kommunens personal bara (?) svarar för projektledningen och att alla andra funktioner i projektet köps in. Jag hoppas att han menar endast projektledningen, för det är inte ”bara” att leda så stora och skiftande projekt som kommunen driver.

Vad innebär det att ”svara för” projektledningen? Har man en kompetent ansvarig projektledare från kommunen? Leder en kompetent person styrgruppen för projektet? Till vem rapporterar styrgruppen? Till kommundirektören? Vem godkänner projektplanen och de förändringar som görs? Vem ansvarar för att alla nödvändiga tillstånd finns på plats innan arbetet påbörjas?

Om det som sägs ovan om vattenverket stämmer finns det utrymme för förbättringar.

Kjelar på Söder

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan